Inlägg

Visar inlägg från juni, 2015

Livsglädje - Kultur - EQ

Bild
Ett klipp som berör på många sätt. Zhang Junhao och Little Xixi tävlar om att gå till final i en kinesisk talangtävling. Klippet visar prov på två små barns enorma emotionella intelligens (t ex självförverkligande, självständighet, självhävdelse, empati, livsglädje) samt ger in inblick i kinesisk kultur och värderingar. Exempel från barnens dialog: Xixi: -"Om han är ledsen för att inte komma till final, så låter jag honom gå vidare" Junhao: -"Låt Xixi vinna, för jag är man" Xixi: - "Junhao får gå vidare, för jag är äldre..." Efter att Junhao fått besked att han gått vidare: Junhao: - "Keep it up, Xixi" Tio minuter som berör:

Positivity ratio

Bild
Hittade ett klipp från Greater Good Science Center , av Barbara Fredrickson, som förklarar "the Positivity ratio". Barbara ställer sig frågan: Hur mycket positivitet och positiva känslor behöver vi i våra liv? Några "highlights": Positivity Ratio > 3-to-1  [Losada] Negativity is necessary Don´t Be Positive Create the Mindset of Positivity: be Open be Appreciative be Curious be Kind be Real Track your Positivity Ratio  daily " the battle is between two wolves - Positivity and Negativity " Se hela klippet via YouTube här:

Lycka på fullt allvar...

Bild
… är mitt boktips inför sommaren. Det är en bok som alla har glädje av - även Du. Boken heter alltså " Lycka på fullt allvar - en introduktion till positiv psykologi" och är skriven av Katarina Blom och Sara Hammarkrantz . Några smakprov och en exformativ summering : Positiv psykologi ger dig ökad förståelse för hur vi människor fungerar och den visar vad som kan få oss att må bra, vad som kan ge vårt liv mening, hur vi hamnar i flow och vad som gör oss glada. Traditionell psykoterapi är som att gå till en sjukgymnast när något hänt med kroppen - positiv psykologi är mer som att gå till gymmet och bygga styrka i förebyggande syfte. Ungefär 50% av vårt välbefinnande kan förklaras av våra gener, 10% av våra livsomständigheter medan 40% är upp till oss själva att påverka och förändra till det bättre . Att fokusera på och utveckla de karaktärsstyrkor som vi redan är bra på är en av grunderna i positiv psykologi. Vägen till förändring - att bryta mönster oc