Streetsmart på nätet - Katia Wagner

I torsdags hade Sandeplanskolan i Höllviken anordnat en föreläsning på temat "Streetsmart på nätet". Föreläsare var Katia Wagner, (bilden från hennes hemsida) f d journalist på Sydsvenskan, numera frilansjournalist, författare och föreläsare. 
Föreläsningen fokuserade på de ungas vardag och de vuxnas oro. Katia menar att "de unga behöver veta hur de konkret ska ta reda på vem de har kontakt med, de måste lära sig att lyssna när varningsklockorna ringer och veta vad de ska göra. Hur de ska ta ansvar för sig själva och andra. Och de behöver vuxna för att förstå och hantera sin omvärld. Vuxna som inte är så ängsliga, och som inte köper alarmistiska budskap utan att ifrågasätta, som förstår att nätet är en del av vår värld, full av häftiga möjligheter."

Jag blev positivt överraskad av att Katia fokuserade så mycket på att det är vi vuxna som har ett problem. Internet´s utveckling har gått så fort att vi vuxna ofta är betydligt sämre på Internet´s utbud än vad våra barn/ungdomar är. När de tillbringar flera timmar på nätet via sina mobiler/datorer/surfplattor så förstår vi inte riktigt vad de gör. Men det är faktiskt vårt problem - inte deras. Katia menar att vi vuxna måste anstränga oss att hänga med tillräckligt mycket i våra ungdomars värld för att åtminstone kunna föra en vettig dialog kring vad de gör. När de är på Facebook, Instagram, Kik, Moviestar planet, Clash of clans, GTA osv så är det väl rimligt att vi åtminstone försöker förstå vad som döljer sig bakom dessa namn. 
Och, om det mot förmodan skulle hända något obehagligt medan de gör det de nu gör på Internet - hantera det på samma sätt som om det obehagliga hade hänt på skolan, på fotbollsträningen eller på simhallen. Det är nämligen så att världen inte är riskfri, inte nånstans. Men, Internet är inte heller så mycket farligare än andra delar av världen. Katia berättar om flera exempel på ren skräckpropaganda från media, som ofta baseras på dåligt genomförda marknadsundersökningar samt sponsrade undersökningar från olika IT-säkerhetsbolag.

Vad betyder det då att vara streetsmart på nätet? Jo, t ex att man försäkrar sig om att den person man chattar med och kanske blir kär i över nätet verkligen finns. Det finns många siter där man kan kolla upp namn, folkbokföringsadress, telefonnummer, födelsedagar osv. Om nån använder ett "nick-name", vilket ju är ganska vanligt, så kan man alltid ställa frågan: vad heter du på riktigt?

Katia berättar att hon inte tror på anonymiteten på nätet. Hon drar flera exempel där hon själv och andra har blivit väldigt dåligt bemötta av "anonyma vuxna" som häver ur sig vedervärdiga personangrepp bakom nätets anonymitet. Bättre då att redan från början förespråka att vi vänjer våra ungdomar vid att vara den de är, också på nätet, istället för att ljuga och spela en annan roll.

Jag tyckte Katias föreläsning var riktigt bra. Trots att hon pratade om mycket obehagliga saker, t ex barn som utnyttjas sexuellt av vuxna som de lärt känna på nätet, så höll hon hela tiden fokus på vad den egentliga utmaningen är. Nämligen, att Internet i grunden är en fantastisk möjlighet, samtidigt som man måste förstå att "farliga och obehagliga" människor finns överallt i samhället, även på Internet. Det går inte att skydda sig från dem. Det går inte att "förbjuda bort". På grund av detta så blir det extra viktigt att vi föräldrar kan lära våra barn och ha en dialog kring vad som är OK och vad som inte är OK, oavsett i vilken värld (in real life eller på Internet) som detta sker. Det gäller helt enkelt att vara streetsmart var man än väljer att tillbringa de flesta timmarna av sitt liv.

Slutligen - till dig som har kontakt med ungdomar; skaffa dig tillräckligt mycket kunskap inom ungdomarnas värld för att du ska kunna kommunicera på ett trovärdigt sätt. Gå med i Facebook, skaffa ett Instagram konto, be ungdomarna förklara hur Clash of Clans fungerar, kommunicera via Kik osv
 - se det som
en nödvändig investering för din egen personliga utveckling.

  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering