Svart pedagogik - Nä tack!

Jag ogillar skarpt den svarta pedagogiken. En barnuppfostringspedagogik som baseras på att den vuxne alltid vet bäst och att barn är ovetande, själviska och ondskefulla. Alice Miller har beskrivit svart pedagogik i boken "Riv tigandets mur". Den svarta pedagogiken är en metod som är förtryckande och destruktiv vad gäller uppfostran. Pedagogiken används för att förudmjuka barnet och bryta ned dess motståndsvilja. Enligt många förståsigpåare så är den svarta pedagogiken mindre vanlig idag än tidigare. Men, den finns fortfarande kvar ...

Lars H Gustavsson har i boken "Upptäcka livet" tagit fram ett test, SP-testet, "som bedömmer om en familj eller en verksamhet innehåller spår av svart pedagogik. Det går ut på att lyssna på repliker, det vill säga på vad vuxna i en given situation säger till barnen".

Ju fler av följande tre repliker som dyker upp, desto mer svart pedagogik är det:
 1. Att du aldrig kan lära dig lyda någon gång. "Att lära sig lyda innebär att lära sig göra som de vuxna säger utan att hela tiden sätta i fråga eller kräva motiveringar... Ett bra test på om det jag säger till ett barn är uttryck för respekt är att lyssna till hur det låter om jag skulle säga det till den partner jag lever ihop med."
 2. Du borde skämmas. "Skambeläggning har en lång och mörk historia i vår kultur,... och är en form av maktutövning. Det är bestraffaren som avgör vad som är rätt och fel, vad den påstått skyldige bör skämmas för och vad som krävs för att komma ur förudmjukelsen... Det ger uttryck för misstro mot barnets förmåga att känna på egen hand. Den vuxne tror inte det räcker med att tala om vad han själv känner och hur han har reagerat på det som barnet sagt eller gjort. Han anser sig i stället veta vad barnet bör känna i ett visst ögonblick och vill utifrån plantera den känslan i barnet."
 3. Försöker du göra dig märkvärdig nu igen. "Repliken är en av många Jantelagsrepliker. Andra är Du ska inte tro att du är något, Försöker du göra dig lustig på något sätt"... Alla repliker som uttalas för att trycka ner barnet.
Nä, svart pedagogik ger jag inte mycket för. Begrav det. Satsa istället på att ge "unconditional positive regards" baserat på teorier från humanisten Carl Rogers. Det är en vacker vision att försöka leva upp till!

Avslutar med  "The roots of violence" av Alice Miller.  Ett kort YouTube klipp som förklarar hur vi kan undvika våld framgent i vårt samhälle:

Kommentarer

 1. Jag håller med dig. Svart pedagogik är inte alls bra. Men den finns praktiskt taget inte alls i vårt samhälle så det bli som att slå in öppna dörrar att angripa den. Minst lika farlig är den sk snällismen, där man överser med det mesta med det argumenetet att man inte ska hindra barns utveckling. Man curlar och ställer upp, vågar inte ställa krav hemma och i skolan och ängslas för att barnen ska stressas av att göra läxor. Någonstans passerar man en meshetsgräns där alla krav bli fula och kravlöshet en norm. Tänk på det också - den VITA pedagogiken är minst lik afarlig, fast påp ett annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ingen koll på vad utvecklingsforskning bevisat om lärande hos unga. "en meshetgräns", "kravlöshet"... det finns jättemånga krav på unga idag. Det är inkompetenta politiker som Jan Björklund som leder till den paradox vi har i samhällets skolor idag. Pedagoger utbildas IDAG till att främja elever egen kreativitet(och mycket mer) och inte bara hjärndött apa efter en lärare för att enbart lära sig minnas en kunskap(som inte med säkerhet förstås). Paradoxen du försökt förstå dig på är pga av en skolpolitik av moderaterna, folkpartiet som går emot allt det som lärs ut vid universitet idag, samt bevisats vara överväldigande mer effektivt och utvecklande för eleverna.

   Radera
  2. Du har heller ingen koll på svart pedagogik i vårt samhälle. "Men den finns praktiskt taget inte alls i vårt samhälle". Kan berätta att den finns inom alla konst och musikhögskolor i Sverige. Ganska vanlig t.o.m. I grundskolan och gymnasiet? nej, men att uttrycka sig som du gör hjälper inte de saken och de som vill bekämpa den

   Radera
  3. http://torestad.blogspot.se/

   Det du förespråkar, värderar och ser som lösning, samt din uppfattning och analys av verkligheten, är uttryckt och kommer från en kunskapsbas som är utdaterad och inkorrekt. 2014 skrev du sist. Hoppas du sedan dess kommit in i det här seklets verklighet, alternativt hoppas jag det du skrev 2014 är det sista du uttrycker och försöker förmedla till andra publikt.

   Radera
  4. Din syn på erfarenhet, i förhållande till insikter och kunskap, gör det pinsamt uppenbart att du enbart sökt dig till information som är positivistisk till dina ståndpunkter. Din deterministiska forskningsetik är under all kritik.

   "Att ha hållit på med en verksamhet under en viss tid innebär verkligen inte att man därför har fått adekvata kunskaper inom området." -Dito

   Radera
 2. Tack för din kommentar. Jag är den första att hålla med dig om att det aldrig blir bra med "överdrifter" åt något håll - inte heller med en kravlös pedagogik. Men, jag håller inte med dig om att den "svarta pedagogiken" är helt borta från vårt samhälle, även om den idag är mer ovanlig än för 50 år sedan. Genom en enkel googling på svart pedagogik, så ser man att det finns flera inlägg/artiklar som diskuterar detta ämne och dess mindre trevlig följder. Jag menar att en humanistisk pedagogik, givetvis med tydliga krav på vad som förväntas, alla tider på dygnet slår en mer "mörk/svart" pedagogik. Huruvida man är en curlande och kravlös förälder tycker jag inte egentligen hör ihop med hur man väljer att kommunicera till sina barn, dvs vilken typ av pedagogik du använder dig av. Min slutsats, om du har som vision att stödja ditt barn i att utvecklas till en mogen vuxen med bra självkänsla så verkar villkorslös kärlek och uppskattning vara en bra formel att ha som målbild ...
  /Mårten

  SvaraRadera
 3. Mårten, jag hade precis skrivit om snöbollseffekten av dåligt föräldraskap i en kommentar innan jag läste ditt inlägg och såg videon. Det var bara att låta samma tanke snirkla vidare.

  Svart pedagogik är förbjuden i skolan och inte socialt accepterad som uppfostringsmetod. Det betyder inte att sådant är borta eller ens på väg bort utan snarare att det svarta hittar nya vägar. I synnerhet i skolan där varken barn eller föräldrar saknar maktmedel, men där lärarna istället varit rätt maktlösa. Ingen lärare skulle tala om lydnad, ändå uppfattar jag att vi på många sätt har en lydnadsskola där eleverna tvingas till underkastelse. Det finns lärare som hämnas på små subtila sätt, som skuldbelägger, skambelägger och förödmjukar sina elever.

  Vissa lärare tror att skolan blir mer auktoritär och formad av svart pedagogik med de sanktionsmöjligheter som kommit med nya skollagen. Jag tror tvärtom att det blir mindre svart pedagogik om det finns tydliga, reglerade och kontrollerade konsekvenser när gruppens trivsel, trygghet eller arbetsro hotas.

  SvaraRadera
 4. Intressant ... Jug funderar på hur svart pedagogik är relaterad till assertiv kommunikation. Är det så att svart pedagogik är en person/vuxen/ledare som kommunicerar på ett aggressivt, aukturitärt eller passivt-aggressivt sätt? (se tidigare inlägg: http://hedinexformation.blogspot.com/2010/08/affirmationer-for-assertiv.html
  Och, finns det graderingar på hur ofta en person måste kommunicera på ovan sätt för att det ska kallas svart pedagogik. Om han/hon gör det flera gånger per dag, en gång per dag, nån gång i veckan...
  Jag tror svart pedagogik, eller dålig icke-assertiv kommunikation, pågår mer eller mindre överallt. Totalt sätt betydligt mindre idag än för 50 år sedan. Men, vad kan vi göra för att den ska försvinna helt ?
  /Mårten

  SvaraRadera
 5. Tack! Har läst Alice Miller. Och fick den sista intervjun med Carl Rogers - i San Diego. Några månader senare dog han. Gått 13 år i terapi. Nu är jag äntligen fri.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering