om Millennials av Simon Sinek

En intervju som "sticker ut" lite extra sista tiden är när Simon Sinek blir intervjuad i "Inside Quest"  av Tom Bilyeu och kommer in på utmaningarna med "millennials" (typ, de som är födda efter 1984 - Generation Y) på arbetsplatsen.

Millennium-generationen anses ju vara svåra att leda eftersom de beskylls för att vara berättigade till framgång ("entitled"), narcissistiska, egennyttiga ("self-interested"), ofokuserade, lata...

För att stötta dessa millennials så försöker chefer reda ut med dem - vad vill ni?
Svaren blir:
- "we want purpose": vi vill ha ett syfte med arbetet
- "we want to make an impact": vi vill göra skillnad
- "we want free food and bean-bags": vi vill ha det bra...

Men det verkar ändå svårt att göra dessa millennials nöjda och vad som saknas går att bryta ner till fyra saker:

  • parenting - uppvuxna med misslyckade uppfostringsstrategier. Typ, de har lärt sig att tro att de kan bli allt och få allt utan ansträngning. Eftersom verkligheten inte riktigt funkar så skapar detta för många en låg självkänsla som späs på av en idealiserad Facebook- och Instagramsvärldsbild som bara visar upp "framgång".
  • technology - många har tyvärr redan ett beroende att ständigt kolla sociala medier via mobiltelefonen. Det beror på att hormonet Dopamin utsöndras när vi får ett nytt "Like" eller när vi får ett nytt meddelande och detta är starkt beroendeframkallande, precis som alkohol, rökning m m. Om man inte tränar på att bygga upp och etablera vanliga nära relationer gör det att man vid stress och problem i livet söker sig till sociala medier istället, vilket tyvärr inte motverkar stress på samma sätt som relationer i verkliga livet.
  • impatience - uppvuxna i en värld av omedelbar tillfredsställelse.  Man är van att kunna få i princip allt direkt, från filmer och TV-serier till att träffa potentiella partners via nätet. Allt utom arbetsglädje och fördjupade relationer - för detta finns det ingen "App" och inga genvägar. Vissa saker i livet måste få lov att ta tid.
  • environment - vi placerar dessa ungdomar i en miljö (företag) som är mer intresserade av de ekonomiska styrparametrarna "the numbers" än av personerna. Företagen tar tyvärr inte sitt ansvar och stöttar dessa individer att utvecklas och lära sig de förmågor som är nödvändiga. Företagen behöver förändras och förstå sin roll. Det som saknas är "good leadership".
Så vad göra? T ex: 

  • förbjud mobiltelefoner i konferensrum och börja småprata med varandra igen
  • lämna mobiltelefonerna hemma (utom en för akuta samtal) när ni går bort till vänner
  • ladda inte mobiltelefonen vid sängen utan i vardagsrummet

Om du verkligen vill förstå hur du får folk att följa just dig - se hela intervjun med Simon Sinek här.

Och, om du vill förstå grunden till "how leaders inspire action",  se Simon Sinek i hans enormt populära TED-talk om "Start with why" här.

Slutligen, här är klippet om "Utmaningarna med Millenials" från YouTube:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation