Modernt ledarskap med riktlinjer från hjärnan

Vad innebär egentligen modernt ledarskap?
Marie Ryd, vetenskapsjournalist och chefredaktör för nyhetsbrevet HOLONE, har tagit fram och håller då och då en föreläsning som heter "Modernt ledarskap med riktlinjer från hjärnan".
Den baseras på den senaste forskningen inom kognitiv neurovetenskap.

Så, vad handlar modernt ledarskap om?
Det är viktigt att förstå att vår energikrävande 1,5-liters hjärna sållar bort enorma mängder information och bara medvetet använder ungefär 100 byte/sekund av våra totala sinnesintryck på flera Gigabyte/sekund. Moderna ledare inser att hjärnan är utvecklingsbar (plastisk) och att du själv styr dess uppmärksamhet, bl a genom att ta djupa andetag eller att meditera. Det gäller att inse att din hjärna bara kan ha fullt fokus 2-3 timmar per dag, samt inse att det s k arbetsminnet bara klarar att hantera 3-4 saker samtidigt. Hjärnan drar lika mycket energi när vi inte gör något aktivt - då jobbar hjärnan med social scanning. Omedvetet så härmas vi tack vare spegelneuronerna i hjärnan. Moderna ledare inser att jag som människa uppstår genom andra människor - Ubuntu. Hjärnan jagar hela tiden belöningar samt en känsla av sammanhang (KASAM) - samtidigt är vi väldigt känsliga för hot (idag ofta mer sociala än fysiska), vilket kan ge kronisk stress. En modern ledare vet hur hen ska nyttja de sociala behoven (SCARF) en människa i grupp har; säkra individens Status, ge medarbetare tillräcklig Förutsägbarhet, eftersträva optimal Självständighet, bidra till trygga Relationer och led hela tiden utifrån målet att uppnå en upplevd Rättvisa för dina medarbetare. En modern ledare vet att det är enormt viktigt med återhämtning. Då använder vi "the healthy mind platter" som berättar att hjärnan behöver göra olika saker för att må optimalt, t ex Play-, Down-, Connecting-, Sleep-, Physical-, Focus-Time and Time-in.

Lyckligtvis finns det nu ett sätt för dig att lära mer om hur Du blir en modern ledare - bli prenumerant på HOLONE.

HOLONE gör modern hjärnforskning till livskonst genom att leta upp, komprimera och översätta intressanta vetenskapliga artiklar inom området kognitiv neurovetenskap. 

HOLONE´s eminenta nyhetsbrev utkommer 4 ggr per år - gå omgående till deras hemsida och registrera dig. 
Priset för prenumeration/medlemskap är i dagsläget 895 SEK per år, inkluderat tillgång till nyhetsbrevArkivet, webbTV, hjärnträningstips och webb-föredrag. 

Men, om du på HOLONE´s web-site anger Rabattkod 628M så får du 15% rabatt
  vilket ger priset 760 SEK per år.


Vill du läsa ett nummer av HOLONE innan du bestämmer dig, så finns det ett "gratisexemplar att hämta".

Smakprov av Marie Ryd från YouTube om vad neuroledarskap är:

Kommentarer

 1. Hej Mårten!
  Det är roligt att hjärnforskarna kan bekräfta elektriskt det vi redan visste om människor sedan länge. ;-)
  Jag undrar varför vi måste ha magnetkamerabevis för att tro det vi redan visste? T ex att människor kan utvecklas.
  Men så är ju jag intresserad av människor och inte så intresserad av det vitala organet hjärnan.
  Keep up the good blogging work Mårten!
  /Thomas

  SvaraRadera
 2. Jag kan hålla med om att vi hamnat i en tid då det av olika anledningar verkar vara nödvändigt att kunna bevisa saker för att man ska tro på dem… det är ju egentligen ganska osmart…
  Det känns därför angeläget att vi som vet saker som tidigare inte varit bevisade, uppmärksammar dessa bevis, så att vi kan skapa en gemensam sanning kring vad som gäller ;-)
  /Mårten

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering