A Force for Good - Daniel Goleman

Daniel Goleman har skrivit en ny bok: "A Force for Good - the Dalai Lama´s vision for our world" (läs en introduktion här via Amazon). Daniel gästade ju Skavlan i fredags och berättade bl a pedagogiskt om begreppet emotionell intelligens (EQ). I nedan klipp hör vi honom förklara lite mer om sin nya bok:

Medkänsla (compassion) och empati verkar vara egenskaper vi har med oss naturligt ända sedan spädbarnsåldern. Däremot verkar dessa förmågor förminskas när vi kommer in i mer tävlingsorienterade miljöer, som förskola och skolan. Nu finns det dock förskolor och skolor som har för avsikt att ändra på detta - de lär ut snällhet (kindness) och medkänsla (compassion). Enligt Dalai Lama kommer detta visa sig bidra till att skapa en bättre värld framåt - en värld där man bryr sig om sina medmänniskor ännu mer.
Dalai Lama oroar sig också för gapet mellan fattiga och rika, som har ökat alltmer de sista hundra åren. Han hoppas att företag ska ta ett ökat ansvar för att minska lidandet i världen. Han pratar om "B Corporations" - företag som finns till för att göra gott. Ett exempel är "Greyston bakery" i Bronx som skapades för att hjälpa hemlösa till ett arbete. Deras motto:
"We don´t hire people to bake brownies - we bake brownies to hire people"

Lär dig mer om "a Force for Good" via deras hemsida: "Join a force 4 good"...

Dessutom, jag hittade ett riktigt bra klipp jag inte sett förut. Daniel pratar om "Leadership and Compassion" på en konferans 2013. Håll till godo:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation