IKIGAI - meningen med livet


Jag gillar den japanska termer IKIGAI - som på franska blir "raison d´être". På svenska kan man väl översätta det till "en orsak att existera" eller "anledningen till att jag går upp på morgnarna" eller "meningen med livet". Så den rätta frågan att ställa sig är väl: har jag hittat min IKIGAI?

Vad är då ikigai?
Jo, ikigai är något där du kan kombinera:

  • det du älskar
  • det världen behöver
  • det du kan få betalt för att göra
  • det som du är bra på

Kanske inte alltid så lätt. Vi lever ju i en värld där det finns en viss förväntan på att leva sitt liv utifrån en uppsättning normer som blir sanningar i den rådande kulturen. Men självklart går det att hitta sitt ikigai.


Hur uppnår du ikigai?
Tja... det verkar som att du åtminstone behöver:

  • reda ut vad du älskar att göra. För det krävs en del självreflekterande och att våga vara ärlig med sig själv samt även att du har förmågan att stå för det du älskar oavsett hur det uppfattas av andra.
  • reda ut vilka behov som finns i världen. För detta krävs en del realism och en förmåga att se några år framåt i tiden. Om man är riktigt kreativ så går det ju även att skapa behov som inte är    tydliga idag (jmf Apple med iPhone/iPAD)
  • reda ut vad du kan få betalt för. Vilka tjänster eller produkter är man villig att betala för. Spik-mattan var ju het "en sommar" medan städtjänster verkar ha kommit hit för att stanna. Att erbjuda olika tjänster via internet verkar ju också hyfsat framtidssäkert ;-)
  • reda ut vad du är bra på. Detta område kräver en del självinsikt som med fördel kombineras med en stor portion självförtroende. Vill jag fortsätta utvecklas och bli riktigt bra på detta kanske t o m uppnå "mästerskap"? 

Går det att mäta om jag uppnått ikigai eller inte?
Antagligen så vet du det redan... Om inte, sätt en siffra (1-10) på varje område. Om summan är över 36 så har du uppnått ikigai. Eller inte?
Förresten, Vocation betyder "kallelse" eller ett yrke som man känner en "högre" dragning till.

Förresten, jag har ju tidigare bloggat om Flow, och om hur jag själv uppnår Flow genom att blogga. Det är ett typexempel på en "passion" för mig, dvs det saknar hittills åtminstone två tydliga komponenter för att det ska generera ikigai - att det finns ett tydligt behov på marknaden samt att jag kan få betalt för det. Möjligen kan jag skapa ett större behov och hitta någon som vill betala för det.

Det är ju alltid ett alternativ att fortsätta leva sitt liv som vanligt... Om du har hittat ett jobb du trivs med och tjänar bra med pengar, så kan du ju ägna din fritid åt det du älskar.

Apropå ikigai... kolla in denna lilla filmen - från Okinawa, Japan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation