Våga lyssna på ditt dig


Hur viktigt är det att medvetet fokusera på ditt omedvetna?

Att vara modern kräver ibland att vara modig nog att släppa taget om det konventionella och våga betrakta världen på ett delvis nytt sätt.
Det finns en bok som skakade om mig ordentligt när jag läste den och det är boken ”Märk världen” skriven av den danske författaren, filosofen och vetenskapsjournalisten Tor Nörretranders. Det var här termen exformation myntades, vilket ju har inspirerat mig till denna blogg - ”Hedin Exformation”. En sak som berörde mig djupt i ”Märk världen” är förklaringen av vårt medvetande och att medvetandet "skapas" ca en halv sekund efter att våra sinnen och vår kropp redan har noterat det som hänt. I någon bemärkelse så är det inte mitt medvetna jag som lever mitt liv utan det är snarare så att mitt medvetna jag är en betraktare av mitt mer omedvetna mig.

Typ, när jag tvekar kring vart jag är på väg så gäller det att stanna upp och börja lyssna på mig själv. Ibland så innebär detta att göra tvärtom mot vad jag vill. I dessa lägen är det extra viktigt att våga lyssna på mitt mig.
Solklart ;-)

Citat från boken "Märk världen":
”Man kan aldrig förutsäga vad man själv eller en annan människa kommer att göra, för det kräver att man har tillgång till all den information man själv eller andra människor har och har haft, och detta är omöjligt, eftersom människor till större delen fungerar icke-medvetet.”


"Medvetandet kan jämföras med en spotlight, som oerhört starkt framhäver en enskild skådespelares ansikte, medan alla övriga personer, föremål och kulisser på den väldiga scenen befinner sig i djupaste mörker. Spotlighten kan visserligen vandra, men det tar mycket lång tid innan samtliga skådespelaren ansikten, ett efter ett, har uppenbarats i mörkret ..."

Vill du läsa mer om exformation, så är det bara att botanisera runt på bloggen...

Kolla gärna in nedan klipp om "medvetandets bandbredd":


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

IT outsourcing som ett äktenskap

12 livsregler - en summering