The Happiness Track - lycka och vänlighet skapar långsiktig framgång

Emma Seppälä är en fransk Stanfordforskare och TED-talare som forskar om lycka, välmående, medkänsla och altruism. I Chefboken (utgiven av Chef) summeras hennes bok "The Happiness Track" som beskriver hur en snällhetskultur bidrar till framgång i arbetslivet och för ledarskapet. Emma menar att lycka och vänlighet är de viktigaste faktorerna för långsiktig framgång. Hon beskriver att  positiva känslor påskyndar inlärningen, gör oss mer produktiva, minskar stress, förbättrar det sociala klimatet och kulturen på arbetet.

I Chefboken kan man läsa mer om de sex verktyg som bidrar till att öka vårt psykiska och fysiska välmående:

  1. Lev i nuet - vi är gladare och mer produktiva när vi befinner oss i nuet. Dessutom förbättras vår karisma genom våra egenskaper empati, lyssna, ögonkontakt, entusiasm, självförtroende, tala. Det finns många sätt att träna på att bli mer medvetet närvarande - mindful. Ta en promenad, meditera, välj ut och fokusera på en tråkig uppgift en stund, stäng av mail och annan störande teknik...
  2. Återhämtning - många lever idag i "overdrive" vilket gör att vi riskerar att hamna i kronisk stress. Många saknar förmågan att uppnå känslomässig återhämtning. Effektiva verktyg för återhämtning är att andas rätt, att kramas, yoga, att tänka på hur vi äter och hur vi motionerar...
  3. Hantera din energi - lär känna de psykologiska faktorerna som tröttar ut dig: Högintensiva känslor som eufori, spänning och upphetsning är bra i stunden, men gör att vi dräneras på energi efter ett tag. Självkontroll är nödvändigt i många sammanhang, men kan göra att vi blir mentalt utmattade. Högintensiva negativa tankar skapar oro i kroppen och det kostar energi. Nyckeln är att använda lågintensiva känslor - då kan vi bibehålla vår energi under en längre period.
  4. Gör ingenting - kreativitet kommer ofta när vi stänger av vårt fokus. Ta en promenad, en dusch, en golfrunda eller andra aktiviteter där du kan ägna dig åt att låta tankarna vandra iväg en stund. Tre tips för att gå på tomgång: Icke-fokusera genom diversifiering (spräng in 15 minuter då och då där du stänger av fokus), gör plats för stillhet och tystnad, ha kul - våga leka för att knyta upp knuten när du kört fast.
  5. Var snäll mot dig själv - självkritik hindrar dig ofta från att prestera bättre. Var snäll mot dig själv istället. Inse att alla gör misstag - det är en naturlig del av att vara människa. Medkännande och positiva relationer med andra bidrar till ökad livslängd, stärkt immunförsvar, färre inflammationer, lägre nivåer av ångest...
  6. Visa medkänsla - de som prioriterar medkänsla blir mest lyckliga och framgångsrika. Ett alltför stort självfokus kan skada dig - du blir blind för dina egna brister. Medkänsla är vägen till lycka och framgång. Forskning visar att när du befinner dig i ett läge där du kan vara autentisk och omtänksam, föder du automatiskt förtroende.


Kolla in Emma när hon pratar på TED - "Breathing happiness":


Kolla också in dokumentären "Free the mind".

Kommentarer

  1. This is excellent information for everyone. I get a lot of useful information. Thank you a lot. By the way, I'm a gamer, and I'd like to recommend a shader pack for Minecraft to you. You can get the BSL Shaders  set here, and I'm sure you'll enjoy it.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering