Exformation i Almedalen

Jag kom över ett blogginlägg där Christer Hanefalk (via bloggen "Det goda samhället") beskriver de 12 bästa formuleringarna från alla partiledartalen i Almedalsveckan 2018. Christer gör en bedömning strikt utifrån retoriken, dvs hur de har använt sig av retoriska tekniker för att skapa en bra formulering.

Det intressanta är att Christer använder sig av exformativ som ett kriterium för att utvärdera retoriken. Hans definition av exformativ: en formulering som ger "mycket utrymme för tolkning".
Christer är noga med att förklara att hans lista över de "bästa formuleringarna" är subjektiv:
"Det ligger i betraktarens öga eller – när det gäller att bedöma tal – kanske snarare i åhörarnas öron".

Exformativ kommunikation handlar om att beröra åhörarna genom att använda påståenden och ordval som publiken kan associera till utifrån deras egna erfarenheter och åsikter. Retorik handlar enligt Aristoteles om att "finna det bästa sättet att övertyga".


De bästa exformativa formuleringarna från Almedalen 2018, enligt Christer Hanefalk:

Ulf Kristersson:
"Man har rätt att vara nazist. Och stalinist, och fundamentalistisk islamist. Det är en grundläggande rättighet att inte lära sig någonting alls av historiens alla brutala övergrepp. Så måste det också vara."

Ebba Busch-Thor:
"Kommer man till vårt land från krig, kaos och korruption och med de bästa föresatser att bygga upp ett nytt liv, så måste man mötas av respekt och omtanke. Men också med tydlighet. För vissa värderingar är inte valbara."

Jimmie Åkesson:
"Det enda väljarna kan vara säkra på när det gäller de övriga partierna……det är vad de tycker om oss."

Jimmie Åkesson:
"Pengar som skulle ha gått till funktionsnedsatta barn har gått till asylinvandring. Pengar som skulle ha gått till att kapa vårdköerna har gått till asylinvandring. Pengar som skulle ha gått till landets fattiga äldre har gått till asylinvandring. Pengar som skulle ha gått till polis och brottsbekämpning har gått till asylinvandring."


Ulf Kristersson:
"Har man besökt stora barnhem i Kina, Indien och Albanien så vet man att barnhem – det är inga hem för barn."

Stefan Löfvén: 
"...rubriken ”Statens lador svämmar över”, som kritiserar regeringen för att svenska staten har för mycket pengar. Säg såhär: Det är kritik jag kan ta!


Läs hela blogginlägget via bloggen "Det goda samhället" här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

a Coaching Leadership style

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation