Autentisk lycka

Martin Seligman, en av förgrundsfigurerna i den positiva psykologin, har forskat ett antal år för att kunna beskriva vad som krävs för att uppleva lycka och livsglädje. Han har kommit fram till att verklig autentisk lycka och livsglädje kombinerar tre olika typer av lycka - för att leva fullt ut:
  • det trevliga tillfredsställande livet - som fokuserar på kortsiktig njutning
  • det goda livet - som fokuserar på att att få det du eftersträvar. Kan uppnås genom att uppsöka tillstånd av Flow så ofta som möjligt.
  • det meningsfulla livet - som handlar om att söka efter tillhörighet i de större sammanhangen
I boken "Emotional Intelligence for dummies" står det beskrivet några övningar som enligt Martin ger långsiktigt ökad lycka:

  • tre goda saker i livet -  i slutet av varje dag under en vecka, skriv ner tre saker som gick bra för dig under dagen. Skriv också ner vad som orsakade att det gick bra. Dessutom, skriv ner en förklaring till varför du tror att den goda saken hände.
  • använd dina personliga karakteristiska styrkor (signature strengths) på ett nytt sätt - först identifiera dina fem viktigaste styrkor som ger dig energi. Därefter använd någon av dem på ett nytt sätt under en vecka.

Vill du lära känna dig själv bättre, så finns det ett stort antal gratistest på Martin´s hemsida Authentichappiness

Avslutningsvis, jag hittade ett bra klipp (YouTube) där Martin förklarar begreppet "authentic happiness" på ett väldigt pedagogiskt sätt:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

IT outsourcing som ett äktenskap

12 livsregler - en summering