Homo sapiens - en homo som gillar sol!

Jag har precis läst ut boken "Skymningssång i Kalahari" skriven av Lasse Berg. Man blir rätt ödmjuk när man får följa med Lasse på en resa genom de senaste årtusendena - allt får ett vidare perspektiv!
Innehåll: "För 10 000 år sedan ändrade mänskligheten helt livsstil, blev jordbrukare, flyttade in i städer, skapade civilisationer, fick bråttom, började slåss. Detta sedan två av det moderna livets mest avgörande påfund - beskattning och byråkrati - rullat som en tsunami över världen."

Några påstående från boken:
Någon gång för ca 100 000 år sedan kan hela världsbefolkningen ha varit nere i ca 2000 individer i samband med en klimatförsämring i Afrika. 
Allt i oss är under evolutionen gjort för ett liv i det tropiska Afrika. Om vi inte får tillräckligt med sol så kan vår tallkottkörtel inte producera tillräckligt med melatonin och då blir vi mindre välmående.

Lasse´s första bok "Gryning över Kalahari" handlar om "hur en liten grupp homo sapiens, kanske 10-20 000 individer som levde i Afrika för 150 000 år sedan, spred sig över hela jordklotet". Enormt spännande. Via en kompis kom jag över länken till "National Geographic’s Genographic Project- ett projekt som syftar till att klargöra var vi människor ursprungligen kommer ifrån samt hur vi under årtusenden befolkat jordklotet, the Human Migration. Den mest sannolika teorin just nu är att vi lämnade Afrika genom att ta oss över Röda havet för ca 60 000 år sedan, för att därefter följa kustlinjen österut mot Asien (Indien, Kina osv) samt norrut mot Mellan-östern och Europa.
Fascinerande!

Bilden nedan visar grafiskt de större flödena av människor, allt med ursprung i Afrika för väldigt länge sedan (se mer interaktiv karta här).

En annan viktig dimension av vårt ursprung är ju att Homo Sapiens inte direkt var den första människoliknande varelsen på vår jord. Nånstans kring 7 miljoner år sedan så började vi en ny gren på artträdet - Homininer. Chimpanser, Bonoboer och andra människoapor körde vidare i sina spår. 
Visste du att man hittat fossil från åtminstone ett tjugotal olika Homininer?
Den första medlemmen av släktet Homo uppstod för ca 2,5 miljoner år sedan och kallas Homo Habilis. Vår egen art, Homo Sapiens, härstammar från Homo Erectus, och dök alltså upp i Afrika för ca 200 000 år sedan (se kartläggning nedan för detaljer).

Som bonus - lyssna på mer spännande saker om människans ursprung via TED radio hour "How it all began".

Vill du veta mer om the Genographic project - kolla in en informativ film om projektet här nedan: 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering