Lycka på fullt allvar...

… är mitt boktips inför sommaren.
Det är en bok som alla har glädje av - även Du.
Boken heter alltså "Lycka på fullt allvar - en introduktion till positiv psykologi" och är skriven av Katarina Blom och Sara Hammarkrantz.

Några smakprov och en exformativ summering:

Positiv psykologi ger dig ökad förståelse för hur vi människor fungerar och den visar vad som kan få oss att må bra, vad som kan ge vårt liv mening, hur vi hamnar i flow och vad som gör oss glada.

Traditionell psykoterapi är som att gå till en sjukgymnast när något hänt med kroppen - positiv psykologi är mer som att gå till gymmet och bygga styrka i förebyggande syfte.

Ungefär 50% av vårt välbefinnande kan förklaras av våra gener, 10% av våra livsomständigheter medan 40% är upp till oss själva att påverka och förändra till det bättre.

Att fokusera på och utveckla de karaktärsstyrkor som vi redan är bra på är en av grunderna i positiv psykologi.

Vägen till förändring - att bryta mönster och göra nya val i linje med hur man vill leva sitt liv och vilken sorts människa man vill vara.

Ju mer vi förstår de positiva effekterna av negativa känslor, desto mer kan vi lära oss om hela vårt känslospann, och då förhoppningsvis också inse vad som gör livet meningsfullt på sikt.

"Broaden-and-Build" är en modell över hur positiva känslor får oss att se oss omkring, tänka mer flexibelt, öka vårt handlingsutrymme och bygga nya långsiktigt varaktiga resurser.

Positiv psykologi och optimism handlar inte om positivt tänkande - utan om positivt agerande. "Optimism är förmågan att se det goda i allt som händer".

Flow: "på tredje och sista försöket på 2,34 minns jag endast att jag började ansatsen och sedan landade i madrassen. Däremellan är det helt tomt. Det var kanske det mest perfekta hoppet jag någonsin gjort". Stefan Holm i Aten 2004.

Mindfulness är ett förhållningssätt - när du tillåter dig att bara vara och uppleva det som händer i nuet utan att förändra eller förbättra upphör alla krig. Livet blir inte längre en kamp utan ett flöde.

Tacksamhet är viktigt för hela ditt välmående, såväl fysiskt som psykiskt och socialt.

Myten om att endast de starkaste överlever har byggts på över tid. Darwin såg istället att sympati var den starkaste av människans instinkter. "Survival of the kindest" kanske bäst fångar Darwins teori om evolutionen.

Medveten njutning handlar om att uppmärksamma njutningen och uppskatta den positiva känslan som upplevs till följd av detta.

Närvaron av positiva relationer är en av de starkaste förutsättningarna för subjektivt välbefinnande. Desto bättre vänskaps relationer du har, desto längre lever du.

När livet börjar kännas motigt, se först och främst till att du äter en god och näringsrik kost, sover dina timmar och rör på dig.

Personliga mål är viktiga för vårt välbefinnande. Personer som tror att de har rätt förutsättningar för att nå sina mål upplever också de största framstegen på väg mot målen och den största ökningen av känslomässigt välmående.

Vad skulle det innebära om vi kunde hantera livets svårigheter lite, lite bättre?

Ha en trevlig sommar - passa på att lära dig mer om hur du kan utveckla dina emotionella förmågor (EQ) för att bli ännu mer framgångsrik genom att fokusera på ditt eget välmående - köp boken t ex via Bokus.

Från YouTube - en vackert animerad förklaring av "Positiv Psykologi":


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering