Elon Musk...

Via Chefboken kan man läsa en sammanfattning av boken "Elon Musk – how the billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our future" skriven av Ashlee Vance.

-->

Man skulle kunna summera det såhär:

Pojken plöjde tidigt två utgåvor av Encyclopædia Britannica.
Föräldrarna skildes när Elon Musk var åtta år och han valde, delvis av medkänsla, att bo hos pappan. Det gav honom en svår och olycklig barndom.
-->

Som 17-åring emigrerade Elon Musk till Kanada utan pengar och kontakter och hankade sig fram som timmerhuggare.
-->
1995 kom Elon Musk in på Stanford University i Kalifornien.

Idén var att slå ihop två databaser – telefonkatalogens företagsdel och ett kartprogram – till en söktjänst på webben med namnet Zip2.
Elon Musk lämnade sällan kontoret och sov på en saccosäck bredvid skrivbordet.
-->

När han reste på bröllopsresa till OS i Sydney gjorde en grupp medarbetare en palatskupp där de övertalade styrelsen att byta ut Elon Musk. Den nya vd:n döpte om bolaget till PayPal och 2002 köpte eBay alltihop för 14 miljarder kronor.

-->
Han anklagades för att hajpa sina produkter och slå blå dunster i ögonen på allmänheten. Om det är en av hans stora brister eller en av hans stora talanger som affärsman är fortfarande omtvistat.

-->
SpaceX strategi var att bygga raketer till en bråkdel av rymdindustrins kostnader och konkurrera om kommersiella satellituppskjutningar. Raketerna skulle dessutom bli först med att kunna landa oskadda på sin uppskjutningsplats och återanvändas.

-->
Han sätter mål som ingen annan skulle drömma om, tidsplaner som verkar totalt orealistiska och förväntar sig sedan att få det gjort.

-->
en extrembegåvad nörd, uppfinnare, säljare, utopist, genial affärsman, upprorsmakare, miljökämpe, världsfrälsare, våghals, playboy och hänsynslös skitstövel i en och samma person.

-->
Vad han inte tålde var medarbetare som kom med ursäkter eller problem utan att föreslå en egen lösning.

Hösten 2008 följde SpaceX-teknikerna på darrande knän sin rakets färd mot himlen under det som alla visste var det sista uppskjutningsförsök pengarna skulle räcka till.
-->
När raketen efter nio minuter vände tillbaka och landade perfekt på sin uppskjutningsramp kunde ingen hålla tillbaka glädjetårarna. De som var där talar om ögonblicket som det största i deras liv.

-->
Elon Musk är chefen som är inblandad i  allt, förstår allt i detalj och minns osannolika mängder information. När han ställer frågor kräver han svar som går hela vägen till fysikens grundlagar, vilka är de enda begränsningar han verkligen erkänner.

-->
Elon Musk överöser Teslas ingenjörer med önskemål om allt från snyggare solskydd till handtag som ljudlöst fälls ut ur dörrarna. Likt Steve Jobs kan han föreställa sig vad konsumenterna vill ha innan de vet det själva.

-->
Musk har skapat bilvärldens svar på Iphone.

-->
Elon Musk har haft lidandet som följeslagare genom livet, från skolårens mobbning och faderns psykningar till förlusten av ett nyfött barn och hans eget omänskliga arbetstempo. Allt han gör bottnar i en djupt existentiell depression.

-->
”Jag tror att Elon Musk är så djupt engagerad i sitt sökande efter mänsklighetens framtid att han inte noterar andra människors känslor, vilket får honom att verka hård och distanserad. Min bild är att han känner så stark empati för hela mänskligheten att han inte alltid bryr sig om vad enskilda individer vill och känner”, resonerar Ashlee Vance.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation