Hälsorevolutionen - köp den!

I början av sommaren var vi ett gäng som upplevde en fantastisk 3-dagars cykelsemester på Österlen. Emil tipsade mig då om en bok - Hälsorevolution - skriven av Maria Borelius. Detta är en mycket bra bok som jag supervarmt rekommenderar alla som är intresserade av att förstå mer om hur man kan hålla sig ung och frisk. Den passar verkligen oss alla 50-plussare, men kanske minst lika mycket den generation som idag är i 20-årsåldern som har möjlighet att börja leva "rätt" redan från början. 

Boken beskriver, på ett både personligt och vetenskapligt sätt, hur inflammation verkar ligga bakom både åldrande och flera av våra vanligaste folksjukdomar. Marias fokus är att beskriva de möjligheter som finns att motverka inflammation med mat, träning, yoga, naturupplevelser, solnedgångar, närhet och goda bakterier.

Boken "Hälsorevolutionen - vägen till en antiinflammatorisk livsstil"  är enligt HarperCollins "en vetenskaplig bladvändare som kan förändra ditt liv". Jag är benägen att hålla med. Den paketerar dagsaktuell forskning på ett personligt och pedagogiskt sätt - grattis Maria till en lysande bok! Till alla er som är intresserade av välmående och att nå framgång - köp boken och fortsätt förändra din livsstil så att den blir mer antiinflammatorisk!

Min exformativa summering av bokens tips och insikter:


Fem grundprinciper för en friskare och smartare antiinflammatorisk livsstil från centrum för preventiv livsmedelsforskning i Lund:

öka mängden omega 3-rik mat, såsom lax, makrill, sill samt mandlar, valnötter och chiafrön

ät mat med ett lågt GI-värde (alt. tillsätt vinäger) samt undvik raffinerat socker

ät mer fiberrik mat som grönsaker och böner men också bär och frukter

ät mer probiotika, alltså goda bakterier (t ex lactobacillus)

ät betaglukaner - de har magiska hälsoeffekter



Ta hand om din tarm genom att äta mat och tillskott med probiotika,
dvs levande, goda bakterier och jästsvampar.
Probiotika hittas i:
 Kefir, Naturlig yoghurt, Kombucha, Miso, Mjölksyrade grönsaker och Tillskott.


Enligt ayurveda handlar hälsa om att sätta ihop rätt mat, rörelse, vila, massage, meditation och yoga.


Fasta triggar igång överlevnadsmekanismer i generna som utlöser en kaskad av antiinflammatoriska principer, t ex reparation och fettförbränning. Välj en typ av fasta som passar dig, t ex intermittent fasting 16:8, där du är fastande (enbart vätska) under 16 av dygnets timmar och äter under 8 timmar.


Se till att få in någon typ av motion varje dag - det motverkar låggradig inflammation.
Gör t ex Squat med enarmad axelpress, armhävningar, ryggdrag, "bergsklättraren", Bulgarian split squats samt ta BCAA-tillskott för att boosta din träningsenergi


Effektiva antiinflammatoriska örter och kryddor att använda:
ingefära, gurkmeja, timjan, kanel och rosmarin


Förundran (Awe) sänker inflammationen i kroppen
uppnå känslan förundran t ex genom att vistas i storslagen natur, gå på konstmuseum, lyssna på pampig musik, meditera, bejaka din andliga sida, gör något positivt för andra, se på sport live med andra...


Oxytocin är ett hormon som fungerar antiinflammatoriskt och som
frisätts i kroppen när man kramas i minst 20 sekunder - gör det!


Uppnå frid (glädje, tillfredsställelse, ro och stillhet) genom att meditera, praktisera yoga samt att sova ordentligt (försök att ha somnat före klockan elva för att utnyttja den naturliga kortisoldippen som sker då)


Vi har ofantliga mängder dna inom oss. Lägger du samman allt ditt dna till en enda lång lina och svingar upp den i luften skulle den kunna löpa runt 300 gånger mellan vår planet och solen. Det finns ett system ovanpå generna som bestämmer om generna är tysta eller aktiva. Detta styrs av en grupp mästerreglerande gener, de så kallade sirtuinerna, som påverkar histonerna och därmed generna.


Inflammation bidrar till åldrande på kroppens alla sju nivåer: molekyler, gener, celler, vävnader, organ, system och helhet. Den antiinflammatoriska resan är en resa mot ett bästa jag, en kropp och en själ i balans, en känsla av harmoni och vakenhet.


Hur får man igång en antiinflammatorisk livstil:

Boosta med antiinflammatorisk mat innehållande polyfenoler, omega 3 och probiotika

Lägre sockerintag, samt få ner den glykemiska responsen på det socker man äter

Igång. Att unna sig rörelse, aerobisk träning, muskelträning och stretching

Stilla. Att unna sig frid, meditation, yoga, mindfulness och sömn

Sök upp förundran - att unna sig stora och heliga ögonblick


För att ytterligare fördjupa kunskapen om en antiinflammatorisk livsstil - se när Maria blir intervjuad av Malou efter tio:


Boken går att köpa via Bokus, Adlibris osv

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering