ChefBOKEN - "Think Like a Rocket Scientist"

ChefBOKEN #12 2020 sammanfattar boken "Think Like a Rocket Scientist - simple strategies you can use to make giant leaps in work and life" skriven av Ozan Varol

En av mina favoritförfattare Daniel H. Pink skriver så här om boken: "Your thinking will be bigger, better, and bolder". Ozan Varol, som är gammal raketforskare, delar med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkat omöjligt.Se min eX4MatiVa summering av ChefBOKENs summering nedan:


Att tänka som en raketforskare är att se världen genom en annan lins. Raketforskare föreställer sig det ofattbara och löser det förmodat olösliga. De förvandlar misslyckande till triumfer och begränsningar till fördelar.


En viktig punkt är att vara öppen för sin egen otillräcklighet. Att erkänna okunnighet ger en medveten typ av osäkerhet som innebär att man kan lära sig och växa.


Kunskap är i grunden självklart något bra. Kunskap ramar in och ger omvärlden form. När vi väl ser strukturer är det svårt att se något annorlunda. Men om vi inte är försiktiga kan kunskap också göra oss blinda. Vid behov måste vi "avlära" oss vad vi vet och börja om...


Saker som hjälper oss att tänka fritt:

1. Ha tråkigt oftare. Det är då dagdrömmar får chansen att röra sig fritt.

2. Jämför äpplen och päron. Kreativa personer har breda intressen och lyfter in insikter från ett område in i ett annat.

3. Växla mellan isolering och umgänge. Myten om det ensamma geniet är just en myt - samspel med andra kan ofta frigöra kreativitet.

4. Värdera nybörjarens sätt att tänka. Experter har en viktig roll att spela, men nybörjare kan se sådant som de mest insatta blivit blinda för.


"Det är inte många som tror att de kan flytta berg, följden blir att inte många människor gör det" (från boken "The magic of thinking big")


Först när du zoomar ut och tar avstamp i en övergripande strategi kan du se och lägga ner en felaktig taktik. För att hitta strategin, fråga dig själv: Vilket problem är denna taktik här för att lösa?


Åsikter är klibbiga. När vi väl har skaffat en åsikt tenderar vi att bli kära i den. Med tiden börjar vår tro och våra uppfattningar bli en del av vår identitet. Och när dina åsikter blivit en del av din identitet blir oenigheter ofta existentiella dödsmatcher.


Knep för att hålla intellektuell öppenhet:

* Döda dina intellektuella darlings. Ansträng dig aktivt för att hitta sådant som pekar på att du har fel.

* Exponera dig för miljöer där dina åsikter kan utmanas. Ju mer obekvämt och besvärligt, desto bättre.

* Om du inte hittar någon meningsmotståndare i verkliga världen - konstruera en i huvudet och håll ett imaginärt samtal med hen.


Forskning visar att psykologisk säkerhet stimulerar innovation. När människor känner sig fria att tala, ställa provocerande frågor och ge uttryck för halvfärdiga tankar blir det lättare att lära sig och utmana status quo. Människor bör hållas ansvariga - men inte för att ha misslyckats, utan för att inte lära sig något av det.


Avslutningsvis: Att göra någonting banbrytande innebär att ta risker, och att ta risker innebär att du kommer att misslyckas, åtminstone ibland. Att sätta stopp för misslyckande är också att sätta stopp för framsteg.


Youtube hittade jag följande klipp med Ozan Varol - håll till godo:

Kommentarer

  1. Mycket intressant inlägg. Blev sugen på att läsa boken. Skall kika på youtubevideon till att börja med.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation