Hälsogåtan - hur man lever hälsosamt!

Hur ska man göra för att leva länge och hålla sig så frisk som möjligt? Den frågan ställer sig Anders Wallensten som skrivit boken "Hälsogåtan - evolution, forskning och 48 konkreta råd". Anders bok handlar om hur vår kropp fungerar och om motion, mat, relationer, tankar, omgivning och sömn - ur ett såväl evolutionärt perspektiv, vetenskapligt som ett erfarenhetsbaserat perspektiv. Anders Wallensten är läkare och epidemiolog specialiserad inom allmänmedicin och folkhälsa - "känd" från Folkhälsomyndighetens presskonferensen under våren kopplat till corona.



Jag har lagt en del tid de senaste åren på att förstå hur FRAMGÅNG och VÄLMÅENDE hänger ihop samt utifrån detta också fokusera mer och mer på vad man kan göra för att öka sitt eget välbefinnande. Det finns ju idag mycket forskning kring välmående och även kurser man kan gå för att lära sig mer (jag har själv gått distansutbildningen "the Science of Happiness" via University of California, Berkeley vilket jag varmt kan rekommendera för dig som vill lära dig mer). Ramverket kring emotionella förmågor (EQ) som härstammar från den positiva psykologin ger en grundlig beskrivning på hur välmående hänger ihop med flera olika emotionella förmågor. Utöver detta finns det idag tydliga kopplingar mellan välmående och mat, motion, sömn samt att vistas i naturen. Anders lyckas i denna bok knyta samman dessa olika område och göra en smakfull paketering av vad som krävs för att leva hälsosamt - grattis!


Min eX4mat!Va summering av boken och dess nycklar till hälsogåtan:


RÖRELSE
aktivitet håller kroppen igång
* rör på dig varje dag
* träna någon form av konditionsträning
* tänk på din rörlighet och hållning

MAT
ger oss kraft och energi
* ät mycket grönsaker, frukt och fibrer
* ät så oprocessad mat som möjligt
* begränsa tiden på dygnet du äter


RELATIONER
vi behöver varandra
*vårda de bra relationer du har
* ge dina nära fysisk och psykisk närhet
* undvik negativa relationer


TANKAR
de kan förflytta berg
* identifiera dina drivkrafter och låt dem motivera dig
* fokusera på det positiva - var flexibel
* var medvetet tacksam och generös


OMGIVNING
ett med naturen
* tillbringa regelbundet tid i naturen
* undvik bullriga miljöer och luftföroreningar
* tänk miljösmart - cykla eller gå om du kan

SÖMN
återhämtning gör underverk
* ge tillräcklig tid för sömn
* ha så regelbundna sömnvanor som möjligt
* hantera sådant du inte får glömma innan du går till sängs


Svaret på hälsogåtan:

"Vi mår bäst av att leva den typ av liv vi levt under stora delar av vår existens. Det är det svaret på hälsogåtan som kommit igen och igen när jag tittat på respektive område. Det är genom att förstå hur vi levde då som vi enklast kan ta reda på vad vi ska äta, hur vi ska röra oss och leva i övrigt för att våra kroppar ska må bra. Vi människor är otroligt duktiga på att komplicera saker. Som när vi gör stora studier för att visa att vi mår bra av att röra på oss eller av att vara i naturen, men det är ju självklarheter om man tänker på vårt ursprung. Den nya hälsogåtan är i stället hur man lever ett naturligt liv i en onaturlig värld. Det handlar om att ta det bästa från två världar och njuta av den fantastiska utveckling som pågår och samtidigt väva in så mycket av våra ursprungliga behov som möjligt. Våra kroppar och omgivning behöver vara i samklang och harmoni... Därför behöver vi leva våra liv på ett sätt som bejakar både det förflutna och framtiden."

 

Avslutningsvis, ett klipp från YouTube där Anders samtalar med sin bokförläggare om boken Hälsogåtan:

 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering