Vad händer i Ukraina och varför händer det?

Det pågår just nu ett fruktansvärt krig i Ukraina som enligt min och mångas mening beror på att Putin och många av hans kompisar tycker sig behöva "krossa de demokratiska tendenserna" i Ukraina. Det finns möjligen vissa saker som gör det begripligt varför Putin har valt att starta detta vidriga krig, men för många av oss som är uppvuxna i västvärldens demokratier är det obegripligt det som Putin håller på med i Ukraina.

Jag vill förmedla några källor till viktig och trovärdig information som jag har haft glädje av för att hålla mig uppdaterad kring vad som händer och varför det som händer händer just nu.

Jag vill börja med en föreläsning som Stanford professor Michael McFaul höll för Stanford Alumni för några veckor sedan. Mike var ambassadör för USA i Ryssland under åren 2012-2014, så han har djupa insikter i den ryska kulturen och har under åren haft flera möten med Putin. Det gör honom enligt mig väldigt trovärdig i sina analyser av varför Putin valde att anfalla Ukraina den 24 februari 2022.

Se "Explaining the Causes and Consequenses of Putin´s invasion of Ukraine" här;


En annan trovärdig person som gjort en hel serie videoinlägg på Youtube som behandlar Putins invasion av Ukraina är den finska före detta statsministern och finansministern Alexander Stubb. Han är professor på School of Transnational Governance (STG) i Florens och har tidigare i sin karriär haft många personliga möten med Putin och kan utifrån det försöka förstå bakgrunden till Putins invasion av Ukraina.

Se "Understanding the war in Ukraine (19) - conclusions": här:


En tredje källa till detaljerad information om det pågående kriget kan man få från författaren och bloggaren Lars Wilderäng som driver bloggen Cornucopia. Där skriver han dagligen om vad som händer "på fronten" i kriget och ger i sin tur länkar till många olika andra trovärdiga källor. Det han är noga med att poängtera är att i princip allt som kommer från olika ryska källor är lögn alternativt riktad propaganda.

Om man orkar kan man även se den välgjorda dokumentären från BBC "Mariupol - the people story" som beskriver det ryska skoningslösa anfallet mot och förstörelsen av staden Mariupol. Den finns att se via CMore och säkert via andra kanaler också... se "trailern här"...


Se även mitt tidigare inlägg om hur Putin kom till makten och vad han åstadkommit under sin karriär.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering