ISFJ enligt Myers-Briggs

- Vilken personlighetstyp är du enligt Myers-Briggs personlighetstest?
- ISFJ!

Hur mycket förstår du av ovanstående kommunikation?

För att besluta vilken nivå du behöver ha på informationen är det lämpligt att i förväg klargöra mottagarens kompetensnivå inom det område du vill kommunicera. Man brukar säga att vi har fyra nivåer av "kompetens" som kan användas vid inlärning och även vid kommunikation (se bild). För att optimera den information som du som sändare ska skicka ut, bör du först identifiera "vilken nivå" på trappan som mottagaren befinner sig på.

Exformationen är optimal då informationen är tillräcklig (varken mer eller mindre) för att förmedla det du vill kommunicera till mottagarna.

Den inledande konversationen symboliserar en kommunikation på medvetet kompetent nivå. För er som är omedvetet inkompetenta om Myers-Briggs kan jag informera om att det är en av flera användbara personlighetstester som kan göras för att förstå sig själv, hur man är och hur man fungerar inom olika områden. Dessa tester används ofta i arbetslivet då man t ex går olika ledarutbildningar där man ska lära sig mer om hur man leder andra människor och hur man samarbetar i en grupp. De fyra bokstäverna står för (i turordning):
1. Första bokstaven symboliserar hur du fokuserar din uppmärksamhet - Extrovert (E) eller Introvert (I).
2. Andra bokstaven symboliserar hur du tar till dig information - via Sinnesförnimmelser (S) eller iNtuition (N).
3. Tredje bokstaven symboliserar hur du tar beslut - via Tankar (T) eller Känslor (F)
4. Fjärde bokstaven symboliserar hur du hanterar den yttre världen - via Bedömning (J) eller Perception (P)


Notera hur tröttsamt det blir med för mycket information om du redan är medvetet kompetent inom detta område ...

Nog om detta - jag är ISFJ!

Följande Youtube-klipp är ett utmärkt pedagogiskt exempel på en exformativ video för Er som är medvetet inkompetenta inom Myers-Briggs:
För övrigt så anser jag att du snarast bör köpa dig en inomhusfontän - bara för att bevisa för dig själv att du inte behöver en.

Kommentarer

 1. Men kan inte gränsen mellan att vara extrovert och introvert vara svår att urskilja. Åtminstone så tycker jag att det verkar svårt att klassificera en människa som introvert eller extrovert, speciellt hos breda mångfaceterade människor. Vad är din erfarenhet av detta ?

  Personligen så tror jag att jag själv är en ISFP !

  För övrigt så tycker jag dina inomhusfontäner är riktigt fina. Är dom egenhändigt ihopmonterade av svenska produkter ?

  /Pos-Lionheart

  SvaraRadera
 2. Tja, teorin handlar om att alla har en extrovert eller introvert preferens. Denna preferens kan vara olika stark för olika personer och varje person kan ju också medvetet agera på ett annat sätt än enligt sin preferens. Men, faktum kvarstår att du oftast kan peka ut en grundläggande preferens.

  Kul att du tycker om inomhusfontänen. De importeras från leverantör/hantverkare i Österrike som designat fontänen - det enda man gör själv är att sätta ihop pumpen med stenarna och lägga på stenarna i glasskålen, fylla på vatten å voilà klart!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation