Hedins ledarskapsformel

Hur blir man en bra ledare?
Visst är det en fråga man kan lägga lite tid på att reflektera kring ...

Jag gillar den formel som Christer Olsson (från Utvecklingspoolen) har formulerat för framgångsrikt ledarskap (som bl a kan läsas i Christers bok "Vart är du på väg - och vill du dit?"):
 • IQ x EQ x Kcal = Resultat ®
Den ska tolkas såsom att en individs förmåga att lösa en uppgift beror på personens IQ/kunskap, personens förmåga att samarbeta med andra samt med vilken energi personen tar sig an uppgiften. Christer Olsson´s formel ger 1-10 poäng per faktor, maximalt ger det 10 x 10 x 10 = 1000. Får man 1000 poäng är man alltså optimal.

Tack, Christer, för en inspirerande formel. Jag väljer att utgå från din formel och vidareutveckla den utifrån två stycken sanningar!

Den första sanningen hämtar jag från ett isländskt ordspråk som lyder:
 • "Viljan drar halva lasset"
Denna sanning såg jag för en tid sen på ett av Malmö Aviations flygplan och jag tycker den är mitt i prick. Min tolkning av detta ordspråk är att oavsett hur klok, smart och emotionellt kompetent du är så är det ditt driv & din energi som är till hälften avgörande för om du ska lyckas med det du tar dig för i livet.

Den andra sanningen hämtar jag från Daniel Goleman´s förnämliga bok "Känslans intelligens och arbetet". Daniel har forskat på emotionell intelligens och hans analys av nyckelkompetenserna i över 100 stora företag runtom världen visar att emotionell kompetens är dubbelt så viktig som hög IQ och sakkunskap.

Detta ger sammantaget en viktad ledarskapsformel [Hedins ledarskapsformel] som bedömmer hur du som person/ledare uppnår resultat. Den lyder:
 • 17 x IQ + 33 x EQ + 50 x Kcal = Resultat
Genom att sätta in mellan 1-10 per faktor så blir även här summan maximalt 1000, men resultatet viktas utifrån de tre faktorernas inbördes betydelse.

Jag menar att denna ledarskapformel på ett enkelt sätt visar på den "tysta kunskap" som många av oss redan kände till, dvs att när du ska tillsätta en person i en viss roll så ska du först och främst bedömma om personen har det driv och den passion som krävs för den uppgift som ska utföras. Därefter tittar du på personens emotionella kompetenser och sist kollar du upp att personens sakkunskap inom området är tillräcklig. Voilà!

Förövrigt så anser jag fortfarande att Mauro Scocco är Sveriges genom tiderna bäste låtskrivare.

Kommentarer

 1. Intressant! Vi kan kanske titta närmare på detta om en vecka....

  /Cilla

  SvaraRadera
 2. Japp, låt oss filosofera lite kring detta viktiga tema ..., vad får du för ledarskapsresultat på tema "skidledare", Cilla ;-)
  /Mårten

  SvaraRadera
 3. Tungt, men logiskt och träffsäkert, applicerat på rätt ledning av grupp i dagens samhälle. Mycket snygg formel anpassad i ålder/engagemang på utövaren. M.a.o. beskriver detta vikten av att ersätta alla 40 & 50 talister med nytänkare födda på 80 och 90 talet. Då det i den senare gruppen nästan alltid finns 100% oförstört Kcal, och formeln/ekvationen ofelbart faller till deras fördel. Stämmer detta kan jag dra mig tillbaka i Spanien tidigare än jag trodde. Jag fastnade bara vid Mauro Scocco...

  /Jens
  60 talist.

  SvaraRadera
 4. Gillar din slutsats att du kan dra dig tillbaka tidigare till Spanien än väntat. Min reflektion är att jag inser att detta bara gäller om man är ledare/ägare för ett företag - är man mellanchef eller "vanlig" medarbetare bör man se upp så man inte blir ordentligt förbisprungen ;-)
  /Mårten

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

IT outsourcing som ett äktenskap

12 livsregler - en summering