Anna Dyhre + Maslow = sant

I morse var jag på ännu en inspirationsföreläsning anordnad av Talarforum. Temat var "Arbetslivstrender och medarbetarskap" och föreläsare var Anna Dyhre. Anna visade sig vara en energisk, sprudlande och faktaspäckad Göteborgstjej med ett tempo i framförandet som verkligen gjorde att man fick vässa öronen. På nåt sätt så fick hon mig att tänka på de många försäljare jag sett på olika marknader och mässor, som säljer allt från "prisvärda japanska knivset" till "unika disktrasor" ... det har antagligen nåt med dialekten och retoriken att göra.

Det var en sak som jag fastnade speciellt för i hennes föreläsning. Hon visade en bild på Maslows behovshierarki (se bild från Wikipedia) och förklarade att dagens yngre vill ha ett arbete som är självförverkligande. Märkligt, då måste jag vara yngre. Det är viktigt att förstå att många idag vill ha ett självständigt arbete, där de får mycket feed-back och som ger stor personlig utveckling. Många av våra föräldrar har ju en lite mer konservativ syn på arbete, typ att man ska vara glad att man har ett fast jobb. Ett exempel på detta fick jag höra idag från en "nästan-på-kursare" från LTH i Lund som precis är i stånd att byta arbete och fick följande kommentar från sin pappa:
- Jasså, ska du börja på ett riktigt jobb nu igen efter det där "egen-företags-konsult" tjafset.

En ytterligare sak som Anna tryckte på var det här med att man som ledare måste sträva efter att skapa sammanhang för sina medarbetare. I en allt mer komplex arbetsvärld blir det allt mer viktigt att kommunicera hur det dina medarbetare gör passar in i det större sammanhanget. Det fick mig att tänka på den gamla historien om de tre stenhuggarna (knyckt från Welledge):
Det var tre stenhuggare som arbetade med att hugga stenar till bygget av en katedral. Alla tre var sysselsatta med exakt samma sak, men när de tillfrågades om vad de höll på med blev svaren olika:
– Du ser väl att jag hugger sten, svarade den förste argt.
– Jag förtjänar levebrödet till mig själv och min familj, blev den andres svar.
Den tredje stenhuggaren svarade:
– Jag bygger en fantastisk katedral!
Så olika livet ter sig beroende på vilken attityd man har till jobbet. Varför gör du det du gör på jobbet?

Förresten, grattis Annika. Jag är inte alls bitter för att du för tredje gången drog vinstlotten på en inspirationsföreläsning medan jag själv aldrig har vunnit.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering