Marshmallow-testet

Känslans intelligens ...
Nu är det gjort. Jag har till slut fått ändan ur vagnen och läst klart boken "Känslans intelligens - om att utveckla vår emotionella kapacitet för ett tryggare och mänskligare samhälle", skriven av Daniel Goleman. Jag måste bara referera till ett test som beskrivs i denna bok; Marshmallow-testet från Stanford 1972. Är man intresserad av teorin bakom, kolla in artikel på Wikipedia eller läs den vetenskapliga artikeln här.
Ett enkelt impulskontrollstest vid fyra års ålder visar med hög säkerhet hur framgångsrik man kommer att bli som vuxen. Hur går testet till?
Man erbjuder barnet en marshmallow samtidigt som man berättar för barnet:
-  Om du väntar med att äta den tills jag kommer tillbaka efter att ha uträttat ett par ärende så får du även en andra marshmallow (se YouTube klipp nedan så förstår du).

Daniel skriver:
"De som hade motstått frestelsen i fyraårsåldern hade som tonåringar större social kompetens: de skötte sig bra, hade bra självförtroende och klarade av livets besvärligheter... De välkomnade utmaningar och gav sig i kast med dem istället för att ge upp, de var självständiga, trygga och pålitliga och de tog initiativ och gav sig i kast med olika projekt... Mest förvånansvärt var att de hade betydligt bättre resultat på SAT-testen (det amerikanska högskoleprovet). Resultatet av detta test på självbehärskning, som görs i fyraårsåldern, förutsäger med dubbelt så hög säkerhet som barnens IQ-poäng vilket resultat de kommer att uppnå på högskoleprovet.

Daniels summering:
"Förmågan att hejda en impuls utgör grunden till många olika målinriktade aktiviteter ... och är kärnan i emotionell självkontroll. Resultatet understryker den emotionella intelligensens betydelse som metafunktion, det vill säga en funktion som avgör hur väl människor kan utnyttja sina övriga mentala förmågor".

Min egen reflektion av allt detta är att det ju är fullständigt fantastiskt att ett enkelt impulskontrolltest i fyraårsåldern faktiskt kan påvisa, men rätt hög säkerhet, hur framgångsrik man kommer att bli i livet.

Direkt från YouTube: marshmallow-testet.

Kommentarer

  1. Tänk om livet var så för alla 7miljarder människor. Tänk så lite vi vet

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering