Spoken word - Talang 2011

Igår var det dags för Talang 2011 på TV4 igen. Faktum är att prioriteringen igår kväll var först och främst golf med sonen mellan sex och åtta och sen "Så ska det låta" mellan åtta och nio, men sen var det "Talang". Det var första gången jag såg Matiss Silins, som är en talang inom genren Spoken word. Jag ska ärligt säga att jag inte tyckte hans framträdande var så märkvärdigt som juryn beskrev det - men så hade jag ju inte sett hans första framträdande heller (se klipp nedan).

Spoken word är en genre med följande beskrivning från svenska Wikipedia:
Artisterna försöker att fängsla publiken genom fyndiga ordvändningar och smarta idéer och perspektiv av olika slag. Samhällsreflektion, anekdoter, absurda berättelser och brandtal blandas i en ofta obruten monolog.
För mig är Spoken word ett väldigt bra exempel på exformativ kommunikation. Syftet med ordvalen är att emotionellt beröra åhörarna och försätta dem i olika känslotillstånd. Orden/informationen som presenteras av artisten är omsorgsfullt valda genom att sålla bort allt onödigt för att bara behålla det som är själva essensen i kommunikationen - allt för att aktivera ett visst känslotillstånd hos åhöraren. Om artist och publik delar ett gemensamt sammanhang (shared context) så kan en exformativ kommunikation äga rum...
Ett känt exempel på spoken word, som jag tidigare bloggat om, är låten "Everybody´s Free (to wear sunscreen) av Baz Luhrmann. Den musikvideon skojar man inte bort - klicka o njut!

I Sverige finns det en förmedling Spoken word - entertain your brain. Besök den och unna dig att småle. Siten spokenword.org är en samlingsplats för spoken word klipp. Där kan man t ex hitta följande radioklipp om Morality. Eller följande klipp på temat "Too many bosses, too few leaders".

Slutligen, klippet från Talang 2011 med Matiss Silins första framträdande:


Avslutningsvis, så går ryktena på stan om att man mår bra av att skratta. Alltså borde Du titta på nedan Jecko-klipp också innan du lämnar denna site ...:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

a Coaching Leadership style

Feedback-trappan

Assertiv kommunikation