Lycka i Kalahari

Jag fick ett boktips av min bror. En bok som handlar om att "samlarmänniskan var lyckligare än dagens". Boken heter Skymningssång i Kalahari (uppföljaren till Gryning över Kalahari) och är skriven av Lasse Berg.

Under 6 miljoner år har vi varit samlarmänniskor och levt i grupper på ungefär 30 personer. Vår hjärna är utformad så att livet i flock ska fungera, vi behöver bekräftelse och att känna tillhörighet i gruppen, vi måste kommunicera och skämta med varandra samt känna oss respekterade för den vi är. Däremot är vi inte gjorda för att leva våra liv i strikta hierarkier, eller att känna oss föraktade, eller att känna att vi inte får det lika mycket bättre som andra. Om dessa förutsättningar är rådande blir det konflikt.
Då som nu: Vi mår bra av att göra andra lyckliga - då producerar hjärnan dopaminer  ...

De sista 10 000 åren har vi varit inne på en avstickare (jordbrukssamhälle/ industrisamhälle/ informationssamhälle) som inte gjort oss direkt lyckligare. En del talar dock för att vi de senaste 50 åren är på väg ut ur denna "umleitung" och är på väg att hitta tillbaka till ett samhälle som är mera i harmoni med hur våra hjärnor fungerar. May the exformation be with us!
Förresten, så här gör "the sand people of the Kalahari", när de jagar.

Så här säger Lasse Berg, direkt från SVT play (Gomorron Sverige) via Google search:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

a Coaching Leadership style

Feedback-trappan

Assertiv kommunikation