Interaktivt ledarskap

I senaste numret av Ny Teknik (#47/2011) finns en artikel "Programmera om dig till lönsamhet" som handlar om hur du kan förändra och vidareutveckla din ledarstil.

 
Budskapet är att effektivt ledarskap, i dagens allt mer komplexa tillvaro, kräver chefer som drivs av tankar kring ömsesidighet och team. De lönsammaste cheferna satsar på den kollektiva kunskapen. Harvard-professorn David Burnham har tagit fram en metod i interaktivt ledarskap (InterActive Leadership) som i myckat handlar om att visualisera samt lära sig att tänka som sina förebilder. Nyckelordet är drivkraft. Framgång nås genom att fokusera på sekvensen "Thoughts - Actions - Outcomes" (se bild ovan till höger).

David menar att det finns fyra kompetensområde som framgångsrika ledare ska vidareutveckla sig inom. De är:
 • Emotional Intelligence - Mutuality based on Empathy and Authenticity
 • Engaging the group - Returning Authority based on Team focus and Accountability
 • Leading change - Paradox and complexity based on Flexibility and Living with Paradox
 • Focusing on results - Work focus based on Planning and Purpose
Han säger:
Our research clearly indicates that these leaders produce a discernible thought pattern that drives and organizes their behavior. The result is world-class success. We call this the Thought ➡Action Sequence[TM] of InterActive Power.
David och hans Harvard-kompisar har utvecklat en mätmetod (Exercise of imagination) som avslöjar vilka undermedvetna tankemönster som styr ditt ledarbeteende, liksom vilken av fyra personlighetstyper du är:
 1. Beroende - får utlopp för sin personlighet genom att vara i maktens närhet. Sällan bra chefer.
 2. Oberoende - trotsar makten. Gör automatiskt motstånd. Kan vara chefer, men blir inte så framgångsrika.
 3. Härskare/Imperiebyggare - har makt och använder den genom att få andra att göra som de vill. Traditionellt framgångsrika chefer, särskilt på 70- och 80-talen.
 4. Interaktiva - har makt. Men tänker att andra också har kunskaper och erfarenheter samt använder sig av detta. Bästa cheferna numera, enligt mätningar gjorda sista decenniet...
Vilken ledartyp är du?
Jag ser mig själv som en typisk Oberoende Interaktiv Beroende ledare ;-)

  Kommentarer

  1. 1) Det kallas sedan länge omedvetet.

   2) Taxonomier för ledarskasp borde vi hålla oss för goda för år 2011. För det första finns det alltid överlapp och för det andra finns så många andra variationer så att det är löjeväcknade att tro att bara dessa fyra typer vandrar omkring på gatorna.

   SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar. Dock osäker på om du verkligen menar "Omedvetet ledarskap" istället för Interaktivt ledarskap. Jag har inte hört talas om det tidigare...
   Vad gäller taxonomier så är jag av den åsikten att taxonomier /generaliseringar / stereotyper aldrig är av ondo, det är individer som tror att dessa förenklingar är sanningar som är problemet. Eller, är du av åsikten att man aldrig kan generalisera? Isåfall kan man ju alltid säga att "effektivt ledarskap" är så komplext att det inte är lönt att försöka diskutera.
   För min del så är det viktigt att hitta en terminologi kring "definitionen av ledarskap" som är begriplig för att på detta sätt kunna kommunicera hur ett framgångsrikt ledarskap anno 2011 ska bedrivas ...
   /Mårten

   SvaraRadera

  Skicka en kommentar

  Populära inlägg i den här bloggen

  IT outsourcing som ett äktenskap

  Förändring - "Fyrarummaren"

  12 livsregler - en summering