Robert Karjel - piratjägare i Somalia

Frallorna var uppdukade och kaffet nybryggt - precis som det brukar vara när det är frukostföreläsning med Talarforum på Elite hotell Savoy i Malmö. Denna gång var det civilingenjören, författaren och överstelöjtnanten Robert Karjel som skulle prata om "Ledarskap och lagsamverkan under pressade förhållanden".

Robert var enormt duktig på att beröra oss med sin levnadsbeskrivning, från uppväxt i Örebro med en svensk och en estnisk förälder, via 48 timmar som helikopterpilot att rädda nödställda under Estonia katastrofen 1994, till att bli piratjägare i Somalia 2010. Vi fick en riktigt bra inblick i hur det är att vara helikopterpilot i Adenviken utanför den somaliska kusten. Jag fick en riktigt bra inblick i hur det är att förhandla med "tungt beväpnade Kat-drogade urfattiga somaliska analfapeter". Vi fick en story kring skillnaden mellan att gå balansgång på en vanlig bräda när den ligger på marken, jämfört med om man hissar upp den tio meter i luften. Det är ren psykologi - en insikt av att konsekvenserna av ett misslyckande är så mycket större, vilket gör att prestationsförmågan försämras dramatiskt.

Men, jag fick ingen koppling till hur man kan applicera de olika historierna till "den vardagliga affärsvärlden" i Sverige med ledarskap och lagsamverkan. Ska jag behöva tänka själv, eller ...
Hur svårt kan det vara?
;-)

Slutsummering: "Omskakad & berörd - men ej förändrad"

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering