Ledarskap genom snällhet

I December månads utgåva av Galore Business (som ges ut till utvalda företagsledare i öresundsregionen) kan man bland annat läsa en intervju med David Polfeldt, VD för Massive. David berättar om företagskulturen på Massive, sin syn på ledarskap och hur man gör för att bli av med fördomar. Han delar också med sig av en del boktips, t ex "How the brain works", "How to spot a liar" och "So You´ve Been Publicly Shamed".


Några nerslag från texten:

Om man vill få en medarbetare att luta sig in och ta en risk och testa sina egna gränser, så måste de vara väldigt trygga, och de måste lita på att gruppen skyddar dem när de gör fel, och det är där snällheten kommer in. Förståelsen, ömheten, omtanken och omsorgen. Ju mer man har av det desto större risk vågar individen ta. Det är precis det den här organisationen lever på, och därför blir det också kontraproduktivt att leda med press, hot, skam eller att skapa en allmän otrygghet.


Jag tror att man presterar som bäst när det är lätt och kul att jobba, och när man blir hög på sin egen begåvning. Man behöver motgångar för att lära sig bli bättre, och det är smart att omfamna motgångar också. Men det är inte då man är som skickligast. Utan man måste hamna i sitt flow för att bli som bäst.


- Ni har fått pris för bästa mångkulturella arbetsplats och du svarade då på frågan om vad ni gör: "Faktum är att vi gör ingenting alls. Vi pratar aldrig om ursprung och nationalitet eller vad vi ska göra med alla invandrare, hur vi ska integrera dem. De frågorna ställs inte".
Vi frågar istället: "Vad gör du här på Massive egentligen? Vilket team tillhör du? Vilket projekt jobbar du med?" Utifrån det blir man tvungen att se varandra på riktigt, för att ersätta fördomarna med en annan etikett, en som bygger på att man intresserar sig för en annan människa på riktigt.


Avslutningsvis, ett klipp från Youtube... där David besöker Lunds universitet och pratar på tema "Från underdog till miljardindustri - Massives vd om att leda i den nya drömfabriken"...
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering