Hjärnan och kommunikation - NLP

Igår morse var det dags igen. Inspirationsföreläsning anordnad av Talarforum på Elite Savoy hotel i Malmö.  Jenny Åkerman pratar på temat "Hjärnan och kommunikation". Det är ju ett klockrent tema! Jag är ju själv enorm intresserad av just hur hjärnan fungerar och hur det påverkar vår kommunikation.

Efter att ha lyckats lämna Meja på skolan kring 07.20 så var jag på plats i föreläsningssalen, med en bulle och en kopp kaffe i högsta hugg, tillsammans med kollega Annika, i god tid innan föreläsningen började 08.15 (efter att ha anlänt till Savoy ca 08.06).
Jenny gick ut i ett ganska lågt tempo. Berättade om att vi har ungefär 100 miljarder hjärnceller i vår hjärna, vilket ger en möjlighet till ungefär 10 upphöjt till 200 olika kopplingar för synapser att sprida sig i. Eftersom hjärnan hela tiden eftersträvar att spara energi, så fastnar vi lätt i gamla tankemönster, längs med våra synapsmotorvägar. Men, för att skapa förändring så är det viktigt att unna sig stunder av förvirring. I dessa ögonblick har vi möjlighet att utvecklas som människor genom att ta till oss nya förklaringar till de utmaningar vi står inför.

Jenny berättar om sin 12-årige kille Helge, som aldrig hänger upp ryggsäcken efter att han kommer hem från skolen. Men, efter att Jenny börjat säga:
- "Oh, vad bra att du hängde upp ryggsäcken"
... varje gång Helge kommer innanför dörren, så har Helge bättrat sig.

Jenny berättar också om visuellt/uppåt, auditivt/åt sidan och kinestetiskt/neråt ... börja gärna neråt ... samt Tänk samspel: FFL, Följa-Följa-Leda. Som Milton Erickson, hypnosens fader, brukade säga till barn som slagit sig, efter att först ha bekräftat att det gör ont, och därefter igen bekräftat att det verkar göra riktigt ont:
- "Det kanske går över om en minut eller två"...

Vad tyckte jag?
Jo, jag tyckte Jenny gjorde ett riktigt bra framträdande utan att för den skull överraska mig speciellt mycket - bäst blir Jenny när hon med röst och kroppsspråk visar olika personlighetstyper, t ex personen Doris, se nedan YouTube klipp så får du en viss inblick i vad jag menar:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

a Coaching Leadership style

Feedback-trappan

Assertiv kommunikation