Ditt professionella rykte - upptäck din främsta tillgång

Kontentan #14/2012 handlar om boken "Ditt professionella rykte - upptäck DIN främsta tillgång" skriven av Per Frykman och Karin Sandin. Mer om författarna och deras verksamhet finner du på www.dittprofessionellarykte.com.

Min personliga exformativa summering av Kontentans sammanfattning:

Det handlar om nittio procent av kompetensen
Det som får en individ eller en organisation att lyfta är inte det som kan mätas och vägas. Nittio procent av kompetensen utgörs av något annat, något som är svårt att sätta fingret på... som din passion, din ambition, din förmåga att inspirera och att skapa förväntan och om ett entreprenörstänkande som är genomsyrat av uthållighet och modet att välja och ta ansvar. Det handlar om inspiratörerna, entreprenörerna, de intuitiva, kloka galenskaparna som kanske aldrig har behövt visa ett CV, för att det inte har varit intressant.

Så finner du kraften att förändra ditt företag
Ditt professionella rykte är vad andra säger om dig, inte vad du själv säger om dig. Alla har ett professionellt rykte som direkt påverkar om man rekommenderas eller ej. Detta rykte är en färskvara. Du behöver ständigt utveckla och leva upp till det. Det är individen som har kraften att förändra. Därför sker ingen hållbar förändring hur många strukturer, strategier och planer man än har, om man inte startar med individen... i stället för att förstärka dina svaga sidor bör du förstärka det du är bra på, framförallt det omgivningen upplever att du är riktigt bra på. Berättelser är ett underskattat verktyg i affärsvärlden. När du skapar din berättelse, börja med att ta reda på vad som utmärker dig i förhållande till andra. Ofta är det en unik kombination av detaljer och egenskaper som du inte alltid ser själv. Men andra ser dem.

Vad ger dig ditt professionella rykte?
Fem faktorer utgör hörnstenarna i ditt professionella rykte:
Expertis - handlar om modet att välja och nischa sig. Det du är bäst på och tycker om att göra, ska du göra mer av och utveckla vidare.
Passion - handlar om att följa sin egen väg. Gör det du älskar och få kunden att älska det du gör.
Ambition - Talang i alla ära, men det är ambitionen som tar dig längst. Har du ambition nog att leverera i mästarklass?
Förmåga att inspirera - är en av de främsta ledaregenskaperna. Men den som vill inspirera andra måste själva vara inspirerad. Hur sprider ni positiva känslor vidare?
Entreprenörstänkande - handlar om ansvaret, modet och nyfikenheten att pröva nya vägar och idéer. Och kanske mest av allt, modet att vara sig själv fullt ut.

Passionen kan förändra ditt företag
Passion och framgång hör ihop. Vi behöver mer passion i arbetet. Rätt personer har en stark egen drivkraft och ambition att göra det bästa av sitt jobb. I framtiden kommer konkurrensen om de personerna att öka kraftigt. Passionerade människor väcker intresse hos andra. De är "doers" och skapar hela tiden handling och rörelse.

Så här finner du ditt professionella rykte
Utmaningen är att leva upp till sitt varumärke varje dag, i varje uppdrag och kundmöte, och i varje situation. Det finns ett verktyg som hjälper dig att få reda på ditt professionella rykte. Det består av sju frågor... som du ställer anonymt till 10-15 personer i din professionella omgivning... svaren sammanställs, du får också en personlig tagline - ditt professionella rykte formulerat i en enda mening. Detta är en plattform som du kan utgå ifrån när du bygger och vidareutvecklar ett genuint och attraktivt personligt varumärke.

Boken är för mig en bra summering av en regel som verkar gälla framåt - Passion och ambition är det unika som sticker ut, traditionell CV-kompetens förväntas man bara ha. Se också YouTube-klippet där Katy Caroan intervjuar Per Frykman och Karin Sandin samt ett riktigt magiskt klipp, "Göran Adlén om personliga varumärken":Citat från klippet ovan:
Det finns tre vägar till undergång; kvinnor, spel och konsulter. Det behagligaste är kvinnor, det snabbaste är spel, men det säkraste är konsulter!

Köp boken "Ditt professionella rykte" hos Kontentan, hos Bokus eller Adlibris.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation