Happy Food - hur mat och lycka hänger ihop

Jag är intresserad av att förstå mer om lycka och välmående. För en tid sedan kom jag över boken "Happy Food - om hur mat och lycka hänger ihop" skriven av Niklas Ekstedt (stjärnkock) samt Henrik Ennart (vetenskapsjournalist). I denna bok beskrivs hur man kan "äta sig lycklig". Jag har ju tidigare summerat andra böcker på väldigt snarlika tema, t ex Food PharmacyCharmen med tarmen, Hälsorevolutionen... och det intressanta är att år 2020 verkar det råda konsensus kring vad vi bör äta och dricka för att vi ska må bättre. Enligt boken Happy Food: "Våra utdöende tarmbakterier står i direkt samverkan med hjärnan och vår lycka står på spel. Vi kan påverka detta genom att välja goda, vackra och smakrika råvaror som doftar härligt". Några axplock från boken "Happy Food":


Hippokrates: "Låt maten vara din medicin"

Dina tarmbakterier väger 1,4 kilo (ungefär lika mycket som din hjärna). Dina tarmbakterier har fler celler och bär på tusen gånger fler genetiska anlag än hela din kropp i övrigt. Din tarmflora är ett ekosystem som är en spegelbild av din omvärld. En ny insikt är att våra tarmbakterier är ett utrotningshotat släkte.


Magens hjärna, ofta kallad för "vår andra hjärna", är en självstyrande del av vårt autonoma nervsystem och består av mer än 500 miljoner nervceller.


Vilken sorts tarmflora är du?
Du är antagligen en Prevotella eller en Bacteroides. Troligen det senare.


År 2013 kom forskare vid Harvard-universitet fram till att det finns ett samband mellan västerländsk mat, kronisk inflammation och depression. En diet med socker, vitt mjöl, raffinerade fetter och mycket rött kött leder till kronisk inflammation och att det i sin tur ökar risken för att drabbas av depression.

Länder med hög sockerkonsumtion brukar ha många fall av depression. Kemiska tillsatser som sackarin, E 433 och E 466 kan rubba tarmfloran och orsaka fetma och typ 2-diabetes.

En god natts sömn, mat på fasta tider och regelbunden motion är bra för våra tarmbakterier.


"Happy Superfoods": 
Ät regelbundet Mangold, Blekselleri, Omega-3, Olivolja, Paranötter, Cashewnötter, Korn, Bruna bönor, Kikärter, Jordärtskocka, Vitlök, Äpplen, Havre och råg, Surkål, Honung, Grönkål, Gurkmeja, Ingefära, Lingon, Kanel, Svartpeppar, Pumpafrön, Mörk choklad, Örtte, Ostron, Spenat, Bönor och linser, Ost, Vilt, Fisk- och skaldjur, Ägg, Svamp, Senap ...Från boken kan man utläsa "Antidepp-dieten" [10 steg]:


Ät grönsaker vid varje mål - gärna gröna bladgrönsaker och tomater varje dag.
Max en potatis per dag.


Ät fullkorn varje dag - mängden beror på hur fysiskt aktiv du är.


Ät baljväxter 3-4 gånger i veckan, även i form av exempelvis hummus.


Välj frukt, grönsaker och nötter som mellanmål.
Ät tre frukter om dagen och en halv deciliter osaltade nötter eller frön.
2 dl oliver går också bra.


Ät fet fisk minst två gånger i veckan.
Ät ägg nästan varje dag (max sex i veckan).


Ät magert rött kött 3-4 gånger i veckan - begränsa mängden till 65-100 gram per gång.


Ät mejerivaror 2-3 gånger per dag - till exempel fetaost, hårdost, ricotta och naturlig yoghurt.


Använd olivolja som standardfett - ungefär 0,6 deciliter kallpressad jungfruolja varje dag.


Ät sötsaker endast i undantagsfall.


Vatten är den bästa drycken. Max 2-3 glas vin om dagen.Avslutningsvis från YouTube, ett litet klipp om boken "Happy Food":Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation