Exformation i musik

Exformation kan mycket väl överföras via musik. Som Tor Nörretranders beskriver det i sin bok "Märk världen":

"Det centrala i musiken är inte ljudvågorna. Det centrala är att en kompositör/musiker omvandlar vissa själsliga tillstånd till ett mönster, som framkallar samma (eller andra) själsliga tillstånd hos lyssnaren. Det man bör intressera sig för om man vill förstå Bach eller Beatles är alltså inte så mycket vilken information som överförs med tonerna, utan vilken exformation som ledde till dessa toner, och därmed vilken exformation som tonerna framkallar hos lyssnaren."

Jag vill påstå att texter och tal har stora möjligheter att överföra exformation. Lägger man till musik så adderas ytterligare en möjlig nivå för att överföra exformation. Gör man slutligen en musikvideo så har man adderat till möjligheten att via rörliga bilder kommunicera ytterligare exformation - dvs musikvideos bör vara en av nutidens viktigaste kanaler för att överföra exformation.

Jag vill gärna dela med mig av en favoritlåt som aktiverar en mängd exformation hos mig - Bubbly med Colbie Caillat:Sveriges störste låtskrivaren genom tiderna är ju Mauro Scocco. Han är fenomenal på att skriva texter som berör men också nyttja musikvideos för att förmedla känslor såsom längtan, förälskelse och smärta. Håll till godo med favoritlåten "Sarah":

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering