Skavlan eller Debatt?

Hur transporteras exformation via TV-rutan?

En intressant jämförelse är mellan de två programmen Skavlan och Debatt (båda på svt). Om vi betraktar själva programmet som sändaren av information och vi tittare som mottagare av informationen (dvs att TV:n blir själva kommunikationskanalen), så kan man studera hur dessa två TV-program kommunicerar med oss som tittar.

Skavlan syftar till att skapa en atmosfär av samförstånd genom noggrannt utvalda gäster och en programledare som är väldigt proffsig på att ställa rätt frågor. Programmet berör oss tittare då de ämnen som tas upp aktiverar egna minnen och känslor hos oss tittare.


Debatt syftar till att skapa en atmosfär av polarisering genom noggrannt utvalda gäster och en programledare som är väldigt proffsig på att ställa rätt frågor. Programmet gör oss ofta upprörda då de frågor& svar som tas upp aktiverar egna minnen och känslor hos oss tittare.


Det gemensamma med dessa program är ju att de kommunicerar stora mängder exformation, beroende på att själva informationen är "välpaketerad" utifrån vad respektive program vill uppnå.


Dagens fråga blir:

När du ser ett program på TV - vill du bli berörd eller upprörd?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering