Julkort

Då närmar det sig jul med stormsteg och med det också traditionen med julkort. Vilken exformation kommunicerar du genom de julkort du skickar?


Fundera igenom vilka personer du har skickat julkort till i år. Vad är det för tankar, funderingar och känslor som du har haft i ditt huvud och sen "sållat bort" innan du väljer att skicka ett kort med den välpaketerade informationen "God Jul och ett Gott Nytt år".


På samma sätt kan du fundera på vilka tankar, funderingar och känslor som aktiveras hos dig själv när du öppnar julkort från olika personer. Informationen är den samma - "God Jul och ett Gott Nytt år" - men vad kommunicerar julkorten egentligen?


Julkorten är för mig ett bra exempel på att kommunikation är något som förekommer mellan två personers "hjärnor", där informationen endast syftar till att vara budbäraren av det egentliga budskapet - exformationen - vilken delas av två personer som har ett gemensamt sammanhang (shared context).


Motsatsen kan beskrivas med exemplet att du skickar ett julkort till en helt främmande person. Informationen som överförs är den samma - "God Jul och ett Gott Nytt år" - men då du och mottagaren inte delar ett gemensamt sammanhang så överförs ingen exformation alls!


Förresten så anser jag att Mauro Scocco är Sveriges genom tiderna bäste låtskrivare. God Jul och ett Gott Nytt år!

Kommentarer

 1. God Jul och Gott nytt år till dig och din familj!

  Jag funderar väldigt mycket på vilket motiv och vilket julkort som jag skickar till vem. Medan min man som är brevbärare inte ens vänder på kortet och tittar på motivet. För honom finns bara adressidan ;-)!!!

  SvaraRadera
 2. Känns som om jag skickar för skickandets skull, för att döva sitt dåliga samvete för att man inte hört av sig under året - kanske även för att skapa dåligt samvete hos mottagaren, då inte vederbörande har hört av sig under året!
  Hur som helst så håller jag med om att Mauro Scocco är en av de bästa, vem den bäste är får jag fundera på, meddelar senare....
  God fortsättning och Gott Nytt!!
  PS.Ha kul med Pirsig!DS

  SvaraRadera
 3. Det intressanta med julkort är ju att de flesta skickar exakt samma julkort till alla, emedan de/vi egentligen kommunicerar helt olika saker med dessa julkort, jmf t ex vad du kommunicerar till dina närmaste släktingar/vänner med kompisen från gymnasiet som du träffar vart tredje år. Förutom expert-kommunikatörerna som väljer olika motiv utifrån vem de skickar kortet till - allt för att kommunicera så exformativt som möjligt ;-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

IT outsourcing som ett äktenskap

12 livsregler - en summering