Grymt bra attraktiva målbilder

Finns det nåt bättre sätt att börja en dag än med en inspirationsfrukostföreläsning på tema "Attraktiva målbilder skapar bränsle och framgång". Troligtvis, men detta var grymt bra. Föreläsare var Thomas Kahn och de som anordnade det hela var Talarforum på Elite Hotel Savoy i Malmö. Thomas är föreläsare, utbildare, förändringskonsult och har även skrivit boken "Bli ditt bästa jag"...
Thomas började sin performance med en historia om den f d halvtaskige hockeyspelande pappan Henke och hans son, den hockeytränande sonen Elliott. För att göra en lång historia kort, så ville pappa Henke väldigt gärna att sonen Elliott skulle bli riktigt bra i hockey men istället fick pappa Henke se sonen bli sist i alla snabbhetsträningar, missa mål när han skulle skjuta skott på mål osv. Efter en träning, när pappa Henke skulle trösta sonen, säger Elliott:
- Pappa, vet du? Detta var den bästa träningen nånsin. För; jag trillade bara tre gånger och jag satte en puck i mål plus att jag fick vara med mina kompisar.
Snacka om att ha olika målbilder.

Thomas pratade om enkla modeller för att nå sina mål, har man motiverar sig att gå från punkt A till punkt B. Han menade att motivation är en "känslomässig drivfjäder" som får dig att vilja nå ditt mål, antingen för att vinna något eller för att slippa något.

Han jobbade mycket med att ställa frågor, som vi skulle diskutera två och två. Det visade sig vara ett mycket effektivt sätt att skapa energi i rummet. Frågorna han ville vi skulle diskutera var:
- Vad motiverar dig och vad är roligast med ditt jobb?
- När du haft en grymt bra dag, vad var det som gjorde att din dag blev grymt bra?
- När du vet vad det är som gör att din dag blir grymt bra, hur ser du till att skapa en grymt bra dag varje dag?

Mycket intressant. Tre ganska så enkla frågor, men som rymmer så mycket komplexitet och potentiell energi.
Thomas fortsatte med att förklara några metoder för att skapa en grymt bra dag, t ex att använda sig av sin fantasi, att visualisera och att affirmera. Hjärnan är ju nämligen sån att den inte kan skilja på våra tankar och på verkligheten. Därför funkar det att visualisera sig till framgång. Han beskrev bl a en modell där man tänker sig fram till den tidpunkt när man har nåt sitt mål. I tankarna tittar man sig omkring och känner efter hur det känns att vara där. Därefter ser man tillbaka i tiden på det man gjorde för att nå dit och även hur man kände när man gjorde det. Ju fler detaljer desto bättre.

Han drog sen en story om hur han gjorde för att förbereda sin 1,5-åring för dagis. Han började med att prata positivt om dagis varje gång de åt spaghetti och köttfärssås (hennes favoritmat).
- Tjoho, snart ska du börja på dagis!
Efter att ha gjort detta ett antal gånger fortsatte han med att ta med henne till dagis och "kasta upp henne i luften tills hon kiknade" och därefter peka och säga:
- Titta, där är ditt dagis!
Efter det var dagisinskolningen inga problem.

Han avslutade med en retorisk fråga. Eftersom känslor smittar, vill du vara en "Tjoho" person eller en "det här blir jobbigt" person... för mer visdom kring hur känslor smittar, kolla in mitt blogginlägg om Primal Leadership.

Avslutningvis, för att ni ska få lite känsla för hur grymt bra Thomas är, kolla in följande YouTube klipp:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering