Min blogg Hedin Exformation fyller 12


I måndags var det 12 år sedan jag skrev mitt första blogginlägg här på Hedin Exformation. Tänk vad tiden går... fram tills idag har det blivit sammanlagt 597 inlägg. Det mest lästa inlägget handlar om Feedback-trappan som alltid verkar vara relevant. 

Från början var ju själva ordet exformation väldigt centralt i mina blogginlägg. Mer och mer har fokus svängt till att handla om Ledarskap - ett humanistiskt, holistiskt och hållbart självledarskap. Jag är ju väldigt intresserad av positiv psykologi och emotionell intelligens (EQ) - utifrån det har jag tagit fram ovan bild baserad på ramverket EQ-i 2.0 från MHS som beskriver hur du når Framgång genom fokus på Välmående.

För att klara av en viss roll i livet (arbetslivet) behöver du så klart ha en viss generell intelligens, vissa specifika kunskaper och vissa ytterligare förmågor. För att effektivt leda dig själv och bidra till att leda en grupp så är min övertygelse att det börjar med att säkerställa att du själv och din närmaste omgivning är välmående, dvs upplever lycka och välbefinnande. Hur skapar du detta?

Det finns fyra grundläggande områden du behöver ha koll på för att ge dig bästa förutsättningar till en god hälsa och välmående:

 • Sömn - se till att få tillräckligt med tid för sömn och ha så regelbundna sömnvanor som möjligt. Vid behov, ta en extra tupplur på 10-20 minuter - det är oerhört effektivt. Läs mer...
 • Förundran - ta för vana att regelbundet tillbringa tid i naturen i miljöer där du kan uppleva storslagenhet, t ex solnedgångar, promenader i skog eller vid havet, spana in månen eller stjärnhimlen. Alternativt låt dig uppslukas av ett musikstycke du gillar hemma eller på en live-konsert. Läs mer...
 • Mat - säkerställ att du äter nyttigt, t ex grönsaker, böner, fullkorn, nötter, fet fisk, magert kött, olivolja, gurkmeja, ingefära, probiotika. Undvik socker, vitt mjöl och raffinerade fetter - det orsakar kronisk inflammation i kroppen. Fasta regelbundet för att motverka inflammationer. Läs mer...
 • Motion - skapa rutiner för regelbunden motion. Forskning visar att du mår bättre av att röra dig regelbundet minst 45 minuter ett par gånger per vecka. Men kom ihåg att all rörelse räknas. Läs mer...
Utöver det så finns det fyra emotionella förmågor du kan behöva vidareutveckla för att stärka din livsglädje, dvs din känsla av tillfredsställelse, nöjdhet samt förmåga att uppskatta livets alla aspekter:
 • Självkänsla - förmågan att respektera sig själv och samtidigt förstå och acceptera både sina styrkor och svagheter. Reflektera över tidigare prestationer och identifiera förmågor som medförde att du var framgångsrik!
 • Självförverkligande - förmågan att veta vad man vill och är bra på samt att aktivt sträva efter egen utveckling och känna mening i det man gör. Hur vill du att man ska minnas dig?
 • Sociala relationer - förmågan att skapa, utveckla och upprätthålla ömsesidigt goda relationer som kännetecknas av tillit och medmänsklighet. Vad skulle kunna förbättras i dina befintliga relationer?
 • Optimism - förmågan att ha en positiv attityd och syn på livet samt att kunna förbli hoppfull och motståndskraftig även i stunder av motgång. Gör en inventering över allt i ditt liv som är bra!
Slutligen så finns det enligt modern forskning flera specifika aktiviteter du kan utföra för att bli mer lycklig och öka ditt välbefinnande (dessa kan du lära dig mer om t ex via distanskursen "Science of Happiness" på Berkeley), t ex:
 • Mindfulness - att regelbundet utöva olika typer av meditation har visat sig öka ditt välmående betydligt. Prova olika övningar som t ex medveten andning, kroppsscanning, kärleksfull vänlighet.
 • Tacksamhetsdagbok - skriv ner saker du är tacksam över så detaljerat som möjligt ett par gånger per vecka. Notera specifikt personer du känner tacksamhet för och fokusera på det som överraskat dig.
 • Gör snälla saker för andra - att slumpmässigt utföra snälla saker för andra personer visar sig ha stor effekt på ditt eget välmående. Bestäm dig för att en dag i månaden göra oväntat snälla saker för andra - skriv ner vad du gjorde och hur det fick dig att känna dig. 
 • Tre bra saker - ta till vana att varje dag skriva ner tre bra saker som hänt dig under dagen. Beskriv tydligt vad som hände och fundera på varför det gick bra. Fokusera på de positiva känslor du hade vid tillfället.


Avslutningsvis, en video som lockar till skratt... ett gott skratt förlänger ju livet!
Tema: hur man genom att jobba på sig själv blir mer lycklig och välmående (Björn Gustavsson - melodifestivalen 2020):För övrigt anser jag fortfarande att Mauro Scocco är världens genom tiderna bästa artist. Det bevisar han ännu en gång genom sin nya singel, "Vi Kommer Mötas Igen"...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

IT outsourcing som ett äktenskap

12 livsregler - en summering