Trendspanare Magnus Lindkvist

Igår var jag på ett frukostseminarie i Malmö anordnat av Talarforum med trendspanare Magnus Lindkvist (förresten utsedd till årets talare 2009). Han började sin föreläsning med ett citat från Talmud:

"Vi ser inte världen som den är - utan som vi är."

Detta kändes "familjärt" då det har starka kopplingar till tidigare inlägg på denna blogg kring schema, kartor & exformation ;-)

Jag gillar verkligen att bli inspirerad av duktiga föreläsare. Magnus lyckades på 45 minuter dra "best of" tre trender som existerar nu; Entreprenörsskap, Stadsplaneten och Flynneffekten - ökad intelligens. Behagligt, reflekterande och roligt.

Min egen reflektion efter seminariet är att det jag håller på att blogga om är en Mega trend (en förändring på 15-30 år) eller möjligen en Giga trend (en förändring på över 30 år). Nämligen det paradigmskifte som handlar om att gå från ett samhälle som styrs av information (IT-system & Internet, typiskt 1990/2000-tal) till ett samhälle som baseras på "nyttan av bortsållad information", dvs ett exformationssamhälle. I denna typ av samhälle så har IT-systemen & Internet "försvunnit" i bemärkelsen att allting är "uppkopplat" och integrerat - individer och företag är fokuserade på produkter och tjänster som ger subjektivt upplevd nytta för slutanvändarna.

Google, med sin vision att "göra all världens information nåbar och sökbar" är en företeelse i linje med denna trend. Facebook också med en applikation som "sållar bort" alla människor på Internet, utom de som jag har valt att definiera som "min vän".

När jag letade på YouTube efter Magnus Lindkvist så fick jag bland annat upp följande klipp då han talar på TED University i Kalifornien våren 2009. Han pratar om hur det är att kombinera rollen som småbarnsförälder och trendspanare på ett väldigt exformativt sätt. Enjoy ...

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering