iPod, iPhone, iPad ...

Vad är det som gör att vi attraheras så av produkter från Apple?
En av flera anledningar är ju att Apple har vågat utmana och tänja gränser ända sedan Macintosh släpptes i mitten av åttiotalet. Steve Jobs har med sin personlighet också tydligt visat på en passion och en kompromisslöshet avseende att ta fram produkter som överträffar kundens förväntningar.

iPad då - kommer den att bli en flipp eller flopp? Om man läser tidningen MacWorld nr3 2010 så är inte alla övertygade om att iPad kommer att bli en succé. Alla verkar dock övertygade om att det inte kommer att bli en flopp...

Min personliga reflektion - handlar om att de flesta recenserar produkten iPad utifrån "objektiva" data, såsom CPU, in- & utgångar, tillbehör, samt utifrån "kända applikationer", såsom GPS, Flash, videosamtal osv. Det man missar då är att ens försöka förstå vilka nya applikationer som kommer att kunna göras nu när iPad finns. Jag är beredd att satsa både en och två nickel på att många om 2-3 år kommer att tvingas "bita i det sura äpplet" (Apple ;-) & erkänna att de inte förstod bättre ... Om vi idag jämför hur snacket gick när iPhone lanserades och tittar på hur alla mobilleverantörer tvingats försöka "efterapa" iPhone, så är det väl inte en alltför vild gissning att iPad kommer att spela en snarlik roll kring utvecklingen av minidatorer och läsplattor. Möjligen med den skillnaden att iPad inte är riktigt lika revolutionerande som vad iPhone var när den släpptes.

Men, det som jag tycker är mest intressant med Apple är deras förmåga att kommunicera till marknaden och oss konsumenter. Redan namnet iPad gör att det aktiveras exformation hos oss konsumenter - minnen och känslor som relaterar till våra första upplevelser med Macintosh i mitten av åttiotalet till de senaste årens favoriter iPod, iTunes, iPhone. Apple är mästare på marknadskommunikation och det gör att vi som konsumenter redan vet om att iPad kommer att bli en framgång - därför är det också givet att alla applikationstillverkare ligger i startgroparna för att börja leverera nya smarta "appar" till iPad. Helt säkert kommer vi att bli överraskade både en och två gånger de närmsta åren. Vilken underbar tid vi lever i ...

Ett exempel på en ny typ av vårdapplikation utvecklad för iPad kommer från IT-konsultbolaget Tieto. Applikationen visar på hur man kan skapa en ny mobil lösning som ger tillgång till all relevant information om en patient på ett direkt och mobilt sätt. Via YouTube:


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering