Konceptsamhället av Dan Pink

Titta på logotype´n til höger. Ser du något speciellt? Tips - leta efter negativa utrymme ...
Om du inte såg pilen direkt så är du i riskzonen och bör snarast utveckla din förmåga att använda dig av din högra hjärnhalva!

Vem är Daniel H. Pink? Jo, en f d talskrivare till Al Gore som numera föreläser och skriver böcker, dels om ekonomisk förändring och affärsstrategier för företag och organisationer, dels om kommersiella och sociala trender.

I hans magiska bok En helt ny värld (på engelska "A whole new mind - why right-brainers will rule the future") beskriver han utvecklingen från ett informationssamhälle till ett konceptsamhälle, samt vilka färdigheter som är viktiga att utveckla i detta nya samhälle. På baksidan av denna bok kan följande summering läsas:
Denna bok beskriver ett omvälvande - men ännu oupptäckt - paradigmskifte som håller på att ske i stora delar av den så kallade utvecklade världen. Vi är på väg från ett samhälle och en ekonomi som bygger på informationssamhällets logiska, linjära, datorliknande betoning till ett samhälle som bygger på kvaliteter som uppfinningsrikedom, empati och holistiskt tänkande, konceptsamhället. En helt ny värld eller varför framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates vänder sig till alla som vill överleva och utvecklas i denna nya värld - människor som inte riktigt trivs på arbetet eller vill ha ut mer av livet, entreprenörer och företagsledare som gärna vill ligga steget före när nästa våg kommer, föräldrar som vill rusta sina barn för framtiden och alla de emotionellt begåvade och kreativa människor vars speciella förmågor ofta förbisett och undervärderats i informationssamhället.
Hans bok och föredrag kan summeras på följande sätt:
  • Överflödet, utvecklingen i Asien och automatiseringen gör att vi måste lära oss nyttja andra sinnen än idag
De sex sinnen som i allt större grad kommer att styra våra liv framåt är:
  • Design. Berättelse. Symfoni. Empati. Lek. Mening.
Han avslutar med - det är aldrig för sent att ta reda på vad du sattes till jorden att utföra och vad som gör dig unik!

Jag kommer att botanisera vidare i denna bok och troligen återkomma med fler inlägg med sanningar by Dan. Dan Pink har förresten också gjort en föreläsning om intrinsic motivation som på ett fantastiskt sätt har animerats av RSA - se tidigare inlägg.

Sist men inte minst ett videoklipp från YouTube av boken "A whole new mind" (del 1/6):


Länk till:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering