Paal Evjenth - Vinnande attityder

- Alla är födda till vinnare.
Så började Talarforums frukostseminarie - "Vinnande attityder" med Paal Evjenth.

Paal´s definition på vinnare är en person som "jobbar mot ett mål som är viktigt för honom/henne". Han menar att vi som vuxna ska försöka hitta tillbaka till de attityder och egenskaper vi hade som barn, dvs fulla av självförtroende, kreativa, fantasifulla, bekymmersfria, ärliga, envisa och positiva. För att nå dina mål så måste du jobba med dina attityder. Han ger bl a tipset att aktivt jobba med att under 10 dagar "inte tänka några negativa tankar i mer än en minut". Eftersom vi lever i en tid där allt förändras allt snabbare är det extra viktigt  att våga utvecklas ... han refererar till boken "Mega trends" av John Naisbitt som förklarar tankarna bakom detta - boktips!

Paal refererar också till boken "Sluta oroa dig - börja leva" av Dale Carnegie - boktips!. Han menar att alldeles för många oroar sig för saker som har hänt alternativt för saker som eventuellt kommer att hända eller är allmänt avundsjuka på någon. Rådet är istället:
  • fokusera på det du själv kan göra något åt
  • ta tag i saker med en gång
  • om du vill bli bäst - kopiera den som är bäst idag, gör samma sak som han/hon gör fast lite oftare
Och, ta inte på dig andra människors oro och bekymmer. Om du ska hjälpa någon annan med ett problem, be personen att först skriva ner två möjliga förslag på lösningar till problemet, sen kan du ställa upp och lyssna. På tema oro och bekymmer så rekommenderade Paal också boken "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra" av läkaren/kirurgen Nils Simonsson - boktips!

Avslutningsvis så pratade Paal om vanor och ovanor. Han menar att 90-95% av en dag så ägnar vi oss åt vanor; vi klär på oss, tar fram frukost, väcker barnen, kör till jobbet, sätter igång datorn ... utan att fundera speciellt mycket på hur vi beter oss. Men om vi vill fortsätta utvecklas så måste vi då och då ändra på en vana och det tar tid; forskning säger att du måste göra någonting annorlunda 21-30 gånger på raken (alternativt under 4-6 veckor) för att det ska bli din nya vana. Processen går från att du har en omedveten ovana, till en medveten ovana, därefter bestämmer du dig för att förändras och utvecklar efter hand en ny medveten vana, för att efter ytterligare en tid ha fått en omedveten vana (jmf kompetenstrappa).

Nåväl, var detta ett bra frukostseminarie?
Jag hade inte hört talas om Paal innan, så jag hade inga direkta förväntningar. Jag tyckte han höll en hög jämn nivå - blandade visdom och sanningar med humoristiska reflektioner. Detta tillsammans med Talarforum och Elite Plaza´s proffsiga arrangemang gjorde detta till en riktigt bra morgon.

Avslutningsvis så ska ni få några minuters videoklipp, som av en händelse verkar vara nästan identiskt med det jag hörde i morse - direkt från YouTube:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering

Det lärande samtalet