15 januari 2011

När är konceptsamhället här?

Jag har nyligen läst boken "En helt ny värld eller varför framtiden tillhör van Gogh, Goethe och Sokrates" av Daniel H. Pink. En fantastiskt bra bok (se tidigare inlägg) som beskriver ett paradigmskifte (bild förresten från Mijas vardagsblogg):
att vi är på väg från ett samhälle och en ekonomi som bygger på informationssamhällets logiska, linjära, datorliknande betoning till ett samhälle som bygger på kvaliteter som uppfinningsrikedom, empati och holistiskt tänkande - konceptsamhället.
I like! Kanske beror det på att jag aldrig riktigt känt mig bekväm i det logiska, linjära och datorintensiva (trots att jag är relativt duktig på det) utan mer ser mig själv som en uppfinningsrik (åtminstone delvis), empatisk och holistisk person.

Dan Pink menar att det är sex nya talanger/sinnen som alltmer kommer att styra våra liv och forma vår värld framåt. Han beskriver förändringen såhär:
 1. Inte bara funktion utan också DESIGN. Det räcker inte längre att skapa en produkt, en tjänst, en erfarenhet eller en livsstil som endast är funktionell. Idag är det ekonomiskt avgörande och personligen berikande att skapa något som också är vackert, fantasifullt eller känslomässigt engagerande.
 2. Inte bara argument utan också BERÄTTELSE. När våra liv svämmar över med information och data är det inte tillräckligt att sammanställa ett effektivt argument. Någonstans kommer någon, oundvikligen, att spåra upp motsatsen för att vederlägga din synpunkt. Det centrala i övertalningen har blivit förmågan att också skapa en övertygande berättelse.
 3. Inte bara fokus utan också SYMFONI. Mycket i industri- och informationssamhällena krävde fokus och specialisering. Men efter hand som tjänstemannajobben dirigeras till Asien och reduceras till programvara, har man satt nytt värde på den motsatta förmågan: att sammanfoga delarna, eller det jag kallar för symfoni. Det som efterfrågas mest idag är inte analys utan syntes - att se helhetsbilden och att på gränsöverskridande vis kunna kombinera olika delar till en fängslande ny helhet.
 4. Inte bara logik utan också EMPATI. Förmågan till logiskt tänkande är en av de saker som gör oss mänskliga. Men i en värld där information och avancerade analysredskap finns överallt, räcker det inte med enbart logik. Det som kommer att vara utmärkande för dem som lyckas är deras förmågor att förstå hur deras medmänniskor fungerar, att skapa relationer och att bry sig om andra.
 5. Inte bara allvar utan också LEK. Det finns många belägg för de enorma fördelar som skratt, sorglöshet, lek och humor för med sig, både för hälsan och i arbetslivet. Det finns naturligtvis en tid för allvar. Men alltför mycket allvar kan vara skadligt för karriären och ännu sämre för det allmänna välbefinnandet. I konceptsamhället behöver vi alla leka, på arbetet och i livet.
 6. Inte bara samlande utan också MENING. Vi lever i en värld med ett ofattbart materiellt överflöd. Det har befriat hundratals miljoner människor från det dagliga slitet och gett oss möjlighet att sträva mot viktigare önskemål: syfte, transcendens och andligt förverkligande.
Design. Berättelse. Symfoni. Empati. Lek. Mening.

Egna reflektioner:
Jag blir alldeles knäsvag ... Det känns som att den gode Dan Pink har definierat en framgångsformel för de kommande decennierna. Helt klart är att delar av denna förändring redan har börjat men jag ser också en stor tröghet i detta skifte, från mer manligt "hårda" värden till mer kvinnligt "mjuka" värden - från vänsterinriktade hjärnor till högerinriktade hjärnor.

Men, som Dan Pink skriver: "Alla kan behärska konceptsamhällets sex sinnen. Men de som först lär sig hantera dem har en enorm fördel. Så låt oss sätta igång."

Avslutar med ett litet YouTube-klipp. Dan Pink i "Education and the Changing World of Work":

2 kommentarer:

 1. Halloj! Som vanligt, tack för en informativ stund igen, typ 2 timmar.... Väldigt lätt att fastna här. Vi fårväl göra ett nytt "ring-försök" imorgon./Brodern

  SvaraRadera
 2. You are welcome - sharing is caring!
  /Mårten

  SvaraRadera