Schulman om partysvenske i Oslo

Jag lyssnade på Rix MorronZoo i veckan när Alex Schulman var på besök. Han är enligt mig en riktigt frisk fläkt som har en hel del intressanta reflektioner kring livet i stort och smått. Han berättade bl a om norrmännens syn på partysvenskarna i Oslo. Jaa9 & OnklP har gjort en riktigt rolig låt/video (se videoklipp nedan) som beskriver detta fenomen (läs hela låt-texten här).

Det intressanta är, som SvD skriver i sin artikel "Unga svenskar en tjänande klass i rika Norge", att svenskar i dag arbetskraftsutvandrar till Norge och Danmark för att ta enklare "service-jobb":
Den svenska arbetskraften har gott rykte i Norge: den gäller för att vara duktig. Nyligen fick en arbetsgivare en åthutning eftersom han sökte just svensk arbetskraft: det var diskriminerande mot andra. Det finns förstås också andra rykten: i Oslo förekommer fenomenet ”partysvenskar”, som är flitigt arbetande svenska ungdomar som slår sig lösa på helgerna och utnyttjar de ytterst liberala öppettider som gäller på caféer och klubbar i Oslo.
Hur påverkar det oss "storebröder" i Sverige, som traditionellt har kunnat se ner på våra grannar Norge och Danmark utifrån att vi varit fler, rikare och viktigare. Marginellt än så länge men på sikt så är det väl rimligt att vi svenskar kommer att tvingas ändra vår självbild och bli något mer ödmjuk i dialogen med våra småbröder Norge och Danmark ... att använda mer assertiv kommunikation samt förändra vår exformation kopplat till relationen med våra grannar.

Avslutningsvis, direkt från YouTube, låten "Partysvenske":

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

a Coaching Leadership style

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation