Avatar - vad hände?


Jag kan bara buga och bocka för Avatar - en film som har tagit filmkonsten till en helt ny nivå. En innovativ story, en fantastisk skildring av en avlägsen planet och dess invånare samt 3D-effekter som pricken över i:et, det blir inte bättre filmunderhållning än såhär.

Personligen så måste jag säga att det är själva 3D-effekterna som "lyfter" filmen till en helt ny nivå, även om det såklart ligger ett enorm jobb bakom datoranimeringarna i filmen. Filmen hade ju varit fantastiskt bra även utan 3D-effekterna, men just 3D gör ju att du upplever att du är med inne i filmen´s värld på ett annat sätt än vanligt. Bandbredden i kommunikationen har ökat avsevärt.

Hur är det då med exformationen?
Då storyn är en klassisk David mot Goliat-story, fast med ombytta roller i bemärkelsen att det är vi "västerlänningar/amerikaner" som är de onda, så triggar den en hel del intressant exformation hos mig som tittare. Jag måste själv ta ställning till om jag tycker att rätt sida "vinner", vilket gör mig ovanligt emotionellt engagerad.

Jag tror att vi om några år kommer att tala om "före Avatar" och "efter Avatar" i bemärkelsen att filmen Avatar har satt en helt ny nivå på vad som är möjligt att göra och kommunicera via en film - incroyable!
Bifogar trailern;

Kommentarer

 1. Hej Mårten!

  Jag hittade till din blogg efter att ha sökt på "Tor Nörretranders". Jag har precis läst "Märk världen" och då den har ett tiotal år på nacke nnu så är intresserad efter uppföljning i de ämnen som han behandlar i boken. Kan du rekommendera någon bok eller har du några andra tips på vart jag kan vända mig?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 2. Bra fråga!
  Jag har en tid tänkt lägga till en "Boktips" lista, tack vare ditt inlägg så blev jag inspirerad att ta tag i det (se till höger). Jag har själv fudnerat på var man kan läsa mer om de ämnen som tas upp i boken "Märk världen" (speciellt området exformation) men har inga klockrena svar. Men, boktipsen har alla gett mig inspiration så börja gärna med någon av dessa böcker. Förutom det så har jag ambitionen att fortsätta följa upp de ämnen som beskrivs i boken Märk Världen, så ett bra sätt att fortsätta vara uppdaterad är att följa denna blogg och gärna bidra med egna kommentarer, länkar och tips ...
  /Mårten

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Jag skulle gärna vilja kontakta författaren själv också. Vet du något sätt som man kan komma i kontakt med Tor?

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag hittade honom på LinkedIn - annars har jag ingen riktigt koll på hur man kontaktar honom ...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation