Steve Jobs examenstal Stanford 2005


Vad krävs för ett skapa ett bra tal?

Ett av de bästa tal jag har sett är när Steve Jobs har ett examenstal för studenterna på Stanford University, 2005. Har ni inte sett/lyssnat på det så gör det:

Det finns några ingredienser i detta tal som jag menar är tydliga bevis på att exformation har producerats;
  • Steve fokuserar på tre av de viktigaste historierna/episoderna från sitt liv som har lärt honom vad som är viktigast i livet, resten är bortsållat. Dessa epidoser beskrivs med väl avvägda ordval och ett nyanserat röstläge.

  • Steve relaterar till sin egen tid på College vilket skapar ett gemensamt sammanhang med åhörarna. Han belyser sina egna lärdomar från denna tid och hur de påverkat honom i hans karriär (Follow your heart and intuition)

  • Steve visar på att man kan vända en tuff motgång, som att bli uppsagd från företaget han själv startat, till något otroligt positivt (Don´t loose faith - find what you love. Keep looking - don´t settle). Detta appelerar till åhörarna och ger dem mod att inte ge upp trots motgångar.

  • Steve pratar om döden på ett personligt och utlämnande sätt då han berättar om sin cancertumör (som visade sig vara godartad) och påtalar att döden varit en av hans största drivkrafter genom livet (Your time is limited - don´t live somebody else´s life). Att prata om döden lämnar ingen oberörd.

  • Steve avslutar med ett citat från en tidskrift som var populär när han själv var i åhörarnas ålder vilket återigen skapar ett gemensamt sammanhang med åhörarna. Han ber alla lyda rådet från denna tidskrift: "Stay hungry - stay foolish"!

Summering - ett väl genomarbetat tal från en framgångsrik man som delar med sig av sin visdom.

Ett annat känt examenstal har ju blivit en musikalisk hit av Baz Luhrmann "Everybody´s free To Wear Sunscreen"- läs gärna mitt inlägg om det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering