Medvetandet - en simulering


"...det vi upplever är en simulering av det våra sinnen förnimmer. Det har redan skett en bortgallring av information och därmed en tolkning av sinnesinformationen, långt innan den når medvetandet".


I boken "Märk världen" av Tor Nörretranders så behandlas begreppet medvetande ingående. Medvetande är det tillstånd man befinner sig i efter man har gallrat bort en massa information, att ha plockat ut det väsentliga ur det oväsentliga. Men, denna process tar tid, närmare bestämt en halv sekund. Enligt flera studier så är alltså vårt medvetande fördröjt med en halv sekund jämfört med den verklighet våra sinnen uppfattar. Tur att vi har processer inom oss som är omedvetna eller icke-medvetna.
Med andra ord - vår hjärna producerar en medveten simulering av verkligheten som har en bandbredd på mellan 15-50 bit/s emedan resterande 11 MBit/s som våra sinnen tar emot bearbetas och lagras därefter i någon mening i vårt undermedvetna/icke-medvetna. Det kanske inte är så konstigt att man ibland nyttjar sin intuition och tar beslut utifrån magkänslan ...

Vill du ha något att fundera på - kolla in Maxwells demon.

Kommentarer

  1. Kul att fler uppskattar den boken. Just det där att bara 15-50 bitar uppfattas medvetet gjorde ett djupt intryck på mig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation