12 livsregler - en summering

Jordan B. Peterson har lyckats bli märkligt känd på kort tid och anses också av olika anledningar vara kontroversiell.

Jag har läst igenom hans bok och kan konstatera att hans "12 livsregler - ett motgift mot kaos" är förvånansvärt universella och allmängiltiga. Jag har lite svårt att förstå att folk blir så upprörda. Jag tycker hans regelverk är väldigt bra. Min reflektion är att det är väldigt mycket "NLP" över hans regler, vilket på ren svenska betyder att det är allmänt beprövat att de här reglerna fungerar.

Hans försök att dra paralleller med stora psykologiska tänkare samt skrifter från de olika världsreligionerna tycker jag är beundransvärd. Sen kanske jag inte hänger med riktigt i alla turer som han vill ta med oss läsare på - det blir ibland lite för "flummigt" även för en "djuping" som mig.

Nedan en summering av hans 12 livsregler:


Stå rak i ryggen och skjut bak axlarna
Ge noga akt på din kroppshållning. Säg vad du tycker. Gå med högburet huvud och blicken riktad framåt. Våga vara farlig. Uppmuntra serotoninet att flöda i mängder genom de nervbanor som så förtvivlat gärna vill ha dess lugnande inflytande.

Behandla dig själv som en person du är ansvarig för att hjälpa
Du måste disciplinera dig noga. Du måste hålla de löften du ger till dig själv och belöna dig, så att du kan lita på och motivera dig själv. Det vore fint att göra världen till en bättre plats. Definiera vem du är. Förädla din personlighet.

Bli god vän med människor som vill ditt bästa
Du bör välja människor som vill att saker och ting ska bli bättre, inte sämre. Det är något bra och inte själviskt att välja människor som är bra för dig. "Du kan vara mer än vad du är".

Jämför dig själv med den du var igår, inte med hur någon annan är idag
Vad kan och vill jag göra för att göra själva livet lite bättre? Sikta högt. Liera dig i själen med sanningen och det högsta goda. Det finns ondska att övervinna, lidande att få bukt med och dig själv att förbättra.

Låt inte dina barn göra något som får dig att tycka illa om dem
Du ansvarar för deras fostran. Det är bättre att låta dina små monster veta vad som är önskvärt och vad som inte är önskvärt, så att de blir sofistikerade invånare i världen utanför familjen.

Sopa rent framför egen dörr innan du kritiserar andra
Sluta göra sådant som du vet är fel. Har du utnyttjat alla möjligheter som du har fått? Gör bara sådant som du kan tala om med värdighet. Förlita dig på dina egna kriterier. Var lite ödmjuk.

Ägna dig åt det som är meningsfullt, inte åt det som är egennyttigt
Mening är den mest fulländade balansen mellan å ena sidan förvandlingens och möjligheternas kaos och å andra sidan den ofördärvade ordningens disciplin, som syftar till att ur rådande kaos skapa en ny ordning som kommer att vara ännu renare och ha förmågan att frambringa ännu mer balanserat och produktivt kaos och ordning.

Tala sanning - eller låt åtminstone bli att ljuga
Din sanning är någonting som bara du kan vittna om, eftersom den grundas på ditt livs unika omständigheter. Ta tag i din personliga sanning. Förmedla den med omsorg, formulera den vältaligt för dig själv och för andra. I Paradiset talar alla sanning. Det är därför det är Paradiset.

Förutsätt att den du lyssnar på kanske vet något som du själv inte vet
Det ömsesidigt utforskande samtalet kräver människor som har bestämt sig för att det okända är en bättre vän än det kända. Så lyssna, på dig själv och på dem som du talar med. Din visdom består då inte i den kunskap som du redan besitter utan i det fortlöpande sökande efter kunskap som är den högsta formen av visdom.

Uttryck dig med precision
Erkänn vad du vill. Berätta för människorna omkring dig vem du är. Begränsa och titta uppmärksamt, och rör dig uppriktigt framåt. Var noga med vad du säger till dig själv och andra om vad du har gjort, vad du gör och vart du är på väg. Sök efter de rätta orden.

Stör inte barn som åker skateboard
Männen måste tuffa till sig. Sunda kvinnor vill inte ha pojkar. De vill ha män. De vill ha någon att tvista med, någon att brottas med. Om de är tuffa vill de ha någon som är tuffare. Om du tror att starka män är farliga, vänta och se vad svaga män är kapabla till.

När du möter en katt på gatan, klappa den
Hundar har tämjts, men katter har fattat ett beslut. De verkar villiga att interagera med människor av sina egna besynnerliga skäl. För mig är katter en manifestation av naturen i en närmast ren form.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

Det lärande samtalet