Exformativt ledarskap #4 - dags att släppa masken


-->

Vad är viktigt i ”morgondagens organisationer”?

Jo, som ledare blir det viktigt att förstå hur en organisation alltmer kommer präglas av:
1.   ”Self-management” - det finns ingen chef
2.   ”Wholeness” - dags att släppa masken och vara sig själv fullt ut
3.   ”Evolutionary purpose” - se organisationen som en levande organism

I sin bok "Reinventing organizations" beskriver Frederic Laloux framtidens organisationer samt vad som har varit karakteristiskt utifrån de olika samhällen vi haft hittills:
  • stamsamhället - som karakteriseras av att man erövrar och tar slavar. Kan ses som en vargflock, med den starke alfa-varghannen i spetsen
  • jordbrukssamhället - som också karakteriseras av formella strukturer och hierarkiska pyramider. Bra exempel är katolska kyrkan och hur arméer förr var strukturerade.
  • industrisamhället - som mer karakteriseras av tävlingsfokus, fokus på vinst och tillväxt samt att driva innovation och införa kontrollsystem. Organisationen kan ses som en väloljad maskin där alla kuggar passar ihop.
  • informationssamhället - är mer kunskaps- och kulturellt driven. Fokus på att skapa motivation och att se alla inblandade parter som en del av familjen
  • "det-nya"-samhället – ett samhälle där man söker efter det högre syftet och har ett distribuerat beslutsfattande som stödjer den ökade komplexitet vi befinner oss i.

Från min nya bok ”Exformativt ledarskap” hämtar jag nedan bild - morgondagens "nya samhälle" kräver ett annorlunda ledarskap jämfört med igår. Bäst att anpassa sig:


Om du blir nyfiken på fler reflektioner kring hur du blir en ännu mer modern effektiv välmående ledare - kolla in mer smakprov om min nya bok ”Exformativt ledarskap – 49 nyanserade framgångsrecept”  via denna länk...
-->

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering

Assertiv kommunikation