Exformativt ledarskap #16 - Märk världenHur viktigt är det att medvetet fokusera på sitt omedvetna?

Att vara modern kräver ibland att vara modig nog att släppa taget om det konventionella och våga betrakta världen på ett delvis nytt sätt. Det finns en bok som skakade om mig ordentligt när jag läste den och det är boken ”Märk världen” skriven av den danske författaren, filosofen och vetenskapsjournalisten Tor Nörretranders. En sak som berörde mig djupt är förklaringen av vårt medvetande och att medvetandet skapas cirka en halv sekund efter att våra sinnen och vår kropp redan har noterat det som hänt. I någon bemärkelse är det inte mitt medvetna jag som lever mitt liv utan det är snarare så att mitt medvetna jag är en betraktare av mitt mer omedvetna mig. Alltså, när jag tvekar kring vart jag är på väg så gäller det att stanna upp och våga börja lyssna på mig själv. Ibland så innebär detta att göra tvärtom mot vad mitt jag vill.

Citat från boken:

”Man kan aldrig förutsäga vad man själv eller en annan människa kommer att göra, för det kräver att man har tillgång till all den information man själv eller andra människor har och har haft, och detta är omöjligt, eftersom människor till större delen fungerar icke-medvetet.” 

---”Medvetandet kan jämföras med en spotlight, som oerhört starkt framhäver en enskild skådespelares ansikte, medan alla övriga personer, föremål och kulisser på den väldiga scenen befinner sig i djupaste mörker. Spotlighten kan visserligen vandra, men det tar mycket lång tid innan samtliga skådespelares ansikten, ett efter ett, har uppenbarats i mörkret ...” 

Om du vill fördjupa dig i medvetandets bandbredd och uppkomst, läs boken ”Märk världen” av Tor Nörretranders. I min nya bok "Exformativt ledarskap" finns nedan utmejslat från avslutningen av boken:


-->
Är du nyfiken på hur du kan bli en ännu mer modern effektiv välmående ledare – läs om min nya bok ”Exformativt ledarskap – 49nyanserade framgångsrecept”

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trotsa vildmarken - våga vara operfekt!

Förändring - "Fyrarummaren"

Assertiv kommunikation