Exformativt ledarskap #32 - En ledares primära uppgiftGår det verkligen att nå framgång genom ökat fokus på välmående? 
Japp. Jag är övertygad om att detta är en sanning. Modern forskning visar dessutom väldigt tydliga tecken på detta. Daniel Goleman, som gjorde begreppet EQ (emotionella förmågor) känt i världen genom sin bok ”Känslans intelligens”, har också skrivit boken ”Primal Leadership” som handlar om vad en ledares primära uppgift är. Det handlar inte om att excellera i excel, inte om att uppnå fastlagda KPI:er och inte heller om att vara strategisk och visionär. Det finns många saker en ledare förväntas vara bra på, men en ledares primära uppgift är att ha koll på sina känslor eftersom känslor smittar:
Emotional leadership is the spark that ignites a company ́s performance, creating a bonfire of success or a landscape of ashes.
En ledares primära uppgift är att vara positiv, autentisk och ha hög energinivå samtidigt som man genom sina handlingar säkrar att ens följare känner och agerar på samma sätt. 
Läs mer i min nya bok "Exformativt ledarskap" där jag summerar artikeln ”Primal leadership - The Hidden Driver of Great Performance”, skriven av Daniel Goleman, Richard Boyatzis och Annie McKee.
Forskning visar att en ledares humör påverkar känslorna för alla runt omkring. Det är därför otroligt viktig för en ledare att vidareutveckla sin känslomedvetenhet, att kunna förändra och styra sina känslor till det bättre, att förstå dess konsekvenser genom att utnyttja sin empati samt att agera i det sociala samspelet på ett sätt som stärker andras humör.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förändring - "Fyrarummaren"

IT outsourcing som ett äktenskap

12 livsregler - en summering