Mauro Scocco

Att skriva musik, t ex poplåtar, handlar ju till största delen om att beröra den som lyssnar, antingen genom musiken eller genom texterna, eller varför inte en kombination.

Vissa artister är bättre än andra på detta. En av vår tids absolut bäste låtskrivare, Mauro Scocco, är fenomenal på att skriva texter som berör. Många beskyller hans texter för att vara banala och sorgsna, men texterna lyckas uppenbarligen förmedla något som attraherar oss lyssnare.

Vad är det då som berör?
Är det själva informationen i texterna, eller är det kanske exformationen?

Om vi tittar lite närmare på hitlåten Sarah och dess refräng:
"Oh, Sarah, kom ut ikväll.
Jag väntar i hörnet vid 7-Eleven.
Sarah, du vill jag förstår.
Sätt på dej jackan så går vi ut och går."

Är det själva informationsinnehållet som attraherar oss? Nä, det är snarare hans förmåga att förmedla en känsla av förälskelse och längtan vilket är en sinnesstämning vi alla kan relatera till. Mauro´s storhet (och för den delen många andra låtskrivare också) är alltså att lyckas formulera texter där enorma mängder information är bortsållat och endast några få mycket noggrannt utvalda ord är kvar som har till syfte att förmedla exformation till oss som lyssnar, dvs uppgiften är att kommunicera en sinnesstämning som lyssnaren kan relatera till och bli berörd av.

Som Tor Nörretranders uttrycker det:
"Det viktiga med kommunikation är inte vad man säger, utan vad man har att säga."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering