Därför älskar vi kissies

Vad är det som gör Alexandra Nilssons blogg Kissies.se till Sveriges just nu populäraste blogg enligt bloggportalen och hur relaterar man dess innehåll till begreppet exformation?


Exformation handlar om att sålla bort information innan man kommunicerar samt också att för mottagaren extrahera relevant information utifrån det som kommuniceras. Detta kan beskrivas genom att rita upp två talträd (ett för den som "sänder ut" information och ett för den som "tar emot" information). Dessa talträd finns beskrivna i Tor Nörretranders bok "Märk världen" men också illustrerat på ett pedagogiskt sätt i bloggen "troed.se".

Vilken typ av kommunikation är det då som används på kissies.se? Rent objektivt (utifrån en 43-årings smått förlegade synsätt kring vad som är relevant kommunikation) så tycker jag att bloggen kissies.se är rätt tråkig. Den handlar om en 18-årig blondin från Stockholm som visar upp festbilder på henne och hennes kompisar ute i Stockholms nattliv, foton på smink & lunchmat, inlägg om bröst- och läppförstoringar osv. Tonen är vardaglig men också ibland kaxig och lite överlägsen mot andra icke lika framgångsrika ungdomar.

Men, producerar Alexandra nån exformation när hon kommunicerar på sin blogg? Säkerligen! Eftersom jag själv inte delar ett "gemensamt sammanhang" med Alexandra så har jag själv personligen ganska svårt att extrahera något egentligt värde utav den mängd information Alexandra publicerar på sin blogg. Men, hon verkar ju lyckas väldigt bra med att beröra många andra läsare varför man måste utgå ifrån att hon genererar stora mängder exformation i det hon kommunicerar.

Alltså, exformation produceras av den som kommunicerar ut något genom valet av information (ord, stil och meningsuppbyggnad) men framförallt genereras exformation av läsaren då innebörden av det som skrivs extraheras och filtreras av läsarens egna erfarenheter och subjektiva uppfattning av det skrivna. Just nu kan man konstatera att den blogg i Sverige som är bäst på att producera och generera mest exformation är kissies.se - grattis!

Förresten så anser jag att Mauro Scocco är Sveriges bäste låtskrivare genom tiderna, vilket följande nya video är ännu ett bevis på.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

IT outsourcing som ett äktenskap

Förändring - "Fyrarummaren"

12 livsregler - en summering